Toplam kalite yönetiminde hizmet kalitesinin müşteri memnuniyeti üzerine etkisi ve Eskişehir Yunusemre Yurt Müdürlüğü'nde bir uygulama
The effect of service quality as part of total quality management on customer satisfaction and an application at Eskişehir Yunusemre Dormitory Directorship
- Tez No: 231257
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN GÜMÜŞTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Questionnaire, Service quality, Quality, Customer satisfaction, Total quality management, The higher education dormitory
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Hizmet sektöründe dünya çapında yaşanan gelişme Türkiye'ye de yansımış ve özellikle 1980'li yıllardan bu yana Türkiye'de önemli ilerlemeler gözlenmiştir. Hizmet üretiminde karşılaşılan sorunların büyük oranda azalmasıyla birlikte hangi tür hizmet olduğu fark etmeksizin tüm hizmetlerde kalite birinci plana yerleşmiştir.Malın hizmet olduğu hizmet sektöründe hizmetin müşteriler tarafından nasıl algılandığının bilinmesi çok önemlidir. Bu yüzden de işletmelerin müşteri memnuniyetini sürekli ölçerek memnuniyetsizliğin ortaya çıktığı hizmetlerde iyileştirmelere gitmeleri kaçınılmaz bir zorunluluk haline gelmektedir.Hizmetin müşterinin hizmet sürecindeki katılımcı rolü, soyut olma, standartlaştırılamama, dayanıksız olma, üretildiği anla tüketildiği anın aynı olması (eşzamanlılık), gibi özelliklerinden dolayı, somut ürünler için geliştirilmiş kalite standartlarıyla nasıl uyumlu hale getirileceği, müşteri memnuniyetinin nasıl ölçüleceği uzun süre tartışma konusu olmuştur.Müşterilerin gereksinimlerini karşılamadaki temel faktör, müşteriye kaliteli hizmet sunulmasıdır. Bir hizmetin kaliteli olup olmadığı da, o hizmeti alan müşteri memnuniyeti ile orantılıdır. TKY, mümkün olan en düşük maliyetle müşteri tatminini sürekli artırmayı ana amaç edinen, birey odaklı bir yönetim sistemidir.Bu çalışma; Eskişehir Yunusemre Yurdundaki öğrencilerin beklentisi ve memnuniyet derecelerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaçla 82 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır ve 128 kişiye doldurtulan anket soruları SPSS 15 programı kullanılarak öğrencilerin hizmet beklentilerine yönelik memnuniyetleri analiz edilmiştir.Araştırma bulgularında, memnuniyetin hizmet kalitesiyle birlikte doğru orantılı olduğu ve Yunusemre Yurdundaki öğrencilerin genel anlamda memnun olmadığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca yapılan araştırmada işletmenin fiziksel durumuna ve yönetim uygulamalarına ilişkin aksaklıklar belirtilmiş ve etkin bir hizmet kalitesine bağlı olarak öğrenci memnuniyetinin sağlanabilmesi için, işletmelerin neleri yapmaları gerektiği konusunda öneriler sunulmuştur.Kalite yönetim sistemlerini oluşturmuş yükseköğretim kurumları öğrenci tatminini ölçerek güçlü ve zayıf alanlarını tespit etmeye çalışmaktadırlar.Anahtar Kelimeler : Anket, Hizmet Kalitesi, Kalite, Müşteri Memnuniyeti, Toplam Kalite Yönetimi, Yurtkur.
Özet (Çeviri)
The development of service sector all over the world is also experienced in Turkey and since 1980?s there have been remarkable improvements in Turkey. With reduction of the problems confronted in the pocess of service production, quality has gained importance among all services whatever they may be.It is very important to know how service is valued by the customer in banking sector where the product is service. Consequently, it becomes an unavoidable burden to improve the services in which they determined any dissatisfaction by measuring customer satisfaction continuously.How the services would be harmonized with the quality standarts developed for concrete products, and how the customer satisfaction would be measured have been long discussed due to the service properties like the participating role of the customer, abstractness, nonstandardizebility, flimsity, synchrony of production and consumption.To provide service quality is the main factor to satisfy customer needs. The criteria for quality service is a happy customer. To say any service is quality or not it is depend on customer satisfaction rate. TQM is a person-focused management system with the main target of continually increasing costumer satisfaction at the lowest possible cost.İn this study; our purpose is to clarify the students resident in Eskişehir Yunusemre Dormitories, expectation and satisfaction level. So that a poll consist of 82 question has been taken. 128 each poll has been filled by students. It has been attempted to measure the students satisfaction about service quality and expectation by using statistical package for sociel sciences 15 (SPSS 15) program.It has been determined by research finding that the students resident in Yunusemre Dormitories are not satisfied, generally. In addition, it has been stated in research that there is troubles about physical condition dormitory building and managment application. To provide the students satisfaction, depending on affective service quality, suggestions have been presented for dormitory management what they need to do.The higher education institutions which have established their quality management systems try to find out weak and strong areas by measuring student satisfaction.