The use of the female doppelganger in Shirley Jackson's The Bird's Nest, The Haunting of Hill House And We Have Always Lived In The Castle
Shirley Jackson'ın The Bird's Nest, The Haunting Of Hill House ve We HHave Always Lived In The Castle romanlarında dişi ikiz kullanımı
  1. Tez No: 231363
  2. Yazar: ESEN KARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA ÇOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, American Culture and Literature, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Shirley Jackson, İkiz Kişilik, Dişi İkiz, The Bird's Nest, The Haunting of Hill House, Shirley Jackson, Double Figure, Female Doppelganger, The Bird?s Nest, The Haunting of Hill House
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Temeli romantik döneme uzanan yazınsal çift kişilik kavramı, çoğunlukla, bilinçdışı arzu ve ihtiyaçlarımızın ikincil, ikiz ya da çoklu kişilik yoluyla gerçekleştirilmesi anlamında kullanılmaktadır. Klasik eserlerde ikiz kişilik, insan doğasının ikiliğini, özellikle iyi ve kötü arasındaki bölünmüşlüğünü ortaya koyan bir sembol olarak karşımıza çıkmaktadır. Daha genel bir çerçevede ise, bastırılmış bireysel istekler ve toplumsal kısıtlamalar arasındaki süregelen çatışmayı ifade etmektedir. Egemen değerler sistemi tarafından tüm baskı altına alınanların kişileştirilmesi olan ikiz kişilik figürü düzenin temeline yönelik tehdit oluşturmakta, ve yıkıcı işleviyle, yazarın kurulu normlara ilişkin hoşnutsuzluğunu ifade etmesini mümkün kılmaktadır.Toplumsal normların karşısında yer alan bireysel arzuların dışavurumu amacıyla kullanılan ikiz kişilik temasına Shirley Jackson'ın eserlerinde de raslanmaktadır. Ataerkil bir kültürde kadın yazar olmaktan mustarip pek çok çağdaşı gibi, Shirley Jackson da bireysel özgürlükleri için mücadele eden kadınların karşısında yer alan psikolojik ve toplumsal engelleri resmeder. Yazarın, The Bird's Nest (1954), The Haunting of Hill House (1959), and We Have Always Lived in the Castle (1962) romanlarındaki dişi ikiz figürü bu tür bir mücadelenin sonucu olarak ortaya çıkar ve kadının bastırılmış arzu, istek ve ihtiyaçları için çıkış yolunu temsil eder. Jackson'un gotik kurmacasında, bilinçdışına hapsolmuş kadın benliği kurtuluşu çoğunlukla ikinci bir kişilikte arar. Bu çalışma, klasik psikanaliz, feminist eleştiri, ve ikiz kişilik kuramları ışığında, Shirley Jackson'ın eserlerinde dişi ikiz figürünü incelemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The literary double, which dates back to the German romantic period, is mostly used for the materialization of our unconscious desires, needs, and wishes in the embodiment of a second, twin or multiple self. In classical works, the double shows itself as a symbol for the duality inherent in human nature, particularly the split between good and evil forces. On a broader level, it articulates the everlasting conflict between the repressed impulses of the individual and the social restrictions. Being the personification of all that is suppressed by the hegemonic value system, the double threatens the order at its foundation, and its subversive function allows the writer to show his/her discontent with the established norms.The use of the double figure as a manifestation of individual desires that stand in contradiction with social norms can also be detected in Shirley Jackson?s fiction. Like many of her contemporaries who suffered from being a woman writer in a patriarchal culture, Shirley Jackson illustrates the psychological and social barriers that are erected against women who are struggling for their individual freedom. The female doppelganger in Jackson?s three novels, The Bird?s Nest (1954), The Haunting of Hill House (1959), and We Have Always Lived in the Castle (1962), emerges as a result of such struggle and serves as an outlet for women?s repressed desires, yearnings and needs. Confined to the realm of the unconscious, the marginalized female self in Jackson?s gothic fiction seeks liberation through the persona of the double. In the light of classical psychoanalysis, feminist literary criticism, and the theories of the double, this study aims to explore the significance of the female double figure in Shirley Jackson?s works.