Menkul rehninin paraya çevrilmesi
Foreclosure of chattel mortgage
  1. Tez No: 231364
  2. Yazar: BURCU ECE TUNA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ÖZEKES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Menkul Rehni, Menkul Rehninin Kuruluşu, Menkul Rehninin İlkeleri, Menkulün Paraya Çevrilmesi, İcra Hukukunda Rehin, Chattel Mortgage, Setting a Chattel Mortgage, Principles in relation to Chattel Mortgage, Foreclosure of Chattel, Pledge? in Execution Law
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Çalışmamız İcra ve İflâs Kanunu m. 145, 146, 147, 150/e, 150/f, 150/h, 151 ve 152'de düzenlenen ?Menkul Rehninin Paraya Çevrilmesi?ni içermektedir. Rehin ilişkisi çerçevesinde ekonomik olarak sıkıntıda olan kişi, aldığı borca karşılık kendine veya başkasına ait bir mal üzerinde, borcunu ödeyeceği ve rehni geri alacağı inancıyla alacaklı lehine rehin kurabilmektedir. Böylece alacaklıya borcun ödenmemesi hali için güvence sağlamış olmaktadır. Ancak rehin, alacağın tamamını temin etmekte olduğundan borcun çok küçük bir miktarı dahi ödenmemiş olsa, alacaklının rehinden alacağını tahsil etme hakkı gereği, rehnin paraya çevrilmesi gündeme gelmektedir. Taraflar bu şekildeki bir rehin sözleşmesini hem menkul hem de gayrimenkuller için yapabilmektedirler.Bizim yüksek lisans çalışmamızda ise, sadece menkul rehninin paraya çevrilmesi ayrıntılarıyla incelenmiştir. Çalışmamızda İcra ve İflâs Kanunu hükümlerinin yanı sıra, menkul rehninin paraya çevrilmesinde önemli bir etken olan taşınır rehninin kuruluşu ilkeleri ve hükümleri doğrultusunda Türk Medeni Kanunu'nun 939- 961. maddelerini de ayrıntılı olarak inceleme gereği duyulmuştur. Menkul rehninin kurulmasının ve hükümlerinin işleyiş sürecinde paraya çevrilme işleminden önce gelmesi nedeniyle çalışma planı içinde öncelikle Türk Medeni Kanun çerçevesinde genel olarak menkul rehninin ilkelerine ve ardından rehin tiplerine göre de kuruluşuna ve hükümlerine yer verilmiştir. Bununla birlikte menkul rehni türleri karşılaştırmalı olarak açıklanmış, takip aşaması ise geçerli olarak kurulan bir menkul rehninin olduğu varsayılarak, türlerine göre gruplandırılma yapılmadan anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study involves information on ?Foreclosure of Chattel Mortgage? which is stipulated under Articles 145, 146, 147, 150/e, 150/f, 150/h, 151 and 152 of the Execution and Bankruptcy Law. Within pledge relation, having a belief of discharging his debt and releasing the pledge, a person under economic distress may grant a pledge either on his own chattel mortgage or on chattel mortgage belonging to a third party. Thus, a security has been provided in favor of the creditor in case of a default on a debt. However, since a pledge provides security for the total amount of the debt, due to creditor?s right to foreclosure, even a small amount of debt is outstanding, it is possible to request foreclosure of the movable assets. The parties may conclude such an agreement in relation to both movable and immovable assets.In our master?s thesis, only the foreclosure of chattel mortgage has been analysed in details. In this study, together with the provisions of the Execution and Bankruptcy Law, Articles 939-961 of the Civil Law have been also investigated in details in accordance with the principles and provisions in relation to setting a pledge. Since setting a pledge is prior to foreclosure proceeding, in our study plan; setting a pledge and relevant provisions are studied according to types of pledge following the study of principles in relation to pledge on chattel mortgage in accordance with the Civil Law. In addition, types of pledge on chattel mortgage have been explained comparatively and execution proceeding is explained supposing that the pledge is set validly and without making any classification according to types of pledge.