Avrupa Birliği Hukuku'nda savcılık kurumu
Position of the prosecutors in European Union Law (advocate general & European public prosecutor)
- Tez No: 231371
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACI CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Toplulukları Adalet Divanı, Adalet Divanı Savcısı, Mütalaa, Avrupa Kamu Savcısı, Topluluğun Finansal Çıkarları, European Court of Justice, Advocate General, Advice, European Public Prosecutor, Community?s Financial Benefits
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Avrupa Toplulukları'nın kurulduğu ilk günden bugüne Topluluk içindeki konumunu, Toplulukların gelişimine paralel olarak sürekli geliştiren ve hatta hukuki görevlerini yerine getirirken ister istemez siyasi bir rol oynayarak, Avrupa bütünleşme sürecini etkileyen, Avrupa Birliği politikalarının oluşum sürecinin bir parçası haline gelen Avrupa Toplulukları Adalet Divanı'nın bir üyesi olan savcısının bu sürece olan katkıları son derece önemlidir.Divan'ın yargısal işlevinin açıklığını arttırmak için savcı tarafından verilen mütalaa, yargıçlara yol gösterdiği gibi, hükmün anlaşılmasını da kolaylaştırmaktadır. Nice Antlaşması ile yapılan değişiklik öncesi her davada mütalaasını sunması gereken savcının, değiştirilen metne göre Divan kararıyla davadan rızası hilafına da olsa el çektirilmesi yargılama sürecini nasıl etkileyecektir? Ne Toplulukların ne de vatandaşı olduğu üye devletin adına hareket eden sadece Avrupa Hukuku'nun savunucusu konumunda olan savcının, yapılan değişikliklerden sonra Divan içerisindeki konumunun tartışılır hale gelmesi bir çelişki değil midir?Bugün Avrupa Toplulukları kurulma amacı doğrultusunda, yarım asırdır verilen mücadele sonucunda ekonomik bütünleşmeyi gerçekleştirdikten sonra siyasi bütünleşme sürecinin sonuna yaklaşmıştır. Görünen o ki yakın bir gelecekte üye devletlerin anayasal geleneklerinin ışığında entegrasyon sürecini tamamlayarak Avrupa Birleşik Devleti haline dönüşecektir. Peki, böylesine büyük bir coğrafyada ve bir o kadar büyük bir ekonomide, birliğin finansal çıkarlarını, ekonomik değerlerini dolayısıyla Avrupa milletlerinin menfaatlerini kim koruyacaktır? `Avrupa Kamu Savcısı projesi' bu soruya verilmesi muhtemel en doğru cevap olacaktır. Birliğin suç ve suçlularla mücadelede elini güçlendirecek olan bu proje, Avrupa ceza ve ceza muhakemesi hukukunda süregelen gelişimin belki de son ve en önemli halkası olacaktır.Bu çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır ve yukarıda sorulan sorulara cevap aramak amacıyla kaleme alınmıştır. Buna göre, birinci ana bölümde tez konumuzun daha iyi anlaşılması amacıyla Divan savcının görev yaptığı mahkemelerin genel hatlarıyla incelemesi yapılmış, ikinci ana bölümde ise Divan savcılığı kurumunun personel yapısı ve hukuki konumu, savcıların yargısal süreçteki görevleri ve işlevleri, savcılık kurumunun ve savcı mütalaasının gerekliliği üzerine tartışmalar yapılarak incelenmiştir. Üçüncü ve son ana bölümde ise henüz yürürlüğe girmeyen Avrupa Kamu Savcılığı genel hatlarıyla ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
From the very early establishment days of the European communities until today, the position of Advocate General has continuously developed its situation even with playing a political role while achieving his judicial duties in parallel to the developments of the communities. As a part of the formation process of the European Union politics and member of the European Court of Justice Advocate General has made great contributions to processes that he has been involved in.The advices given by the Advocate General to increase the openness of the European Court of Justice?s judicial function not only helps the judges for the decisions but also makes the judgments clearer to be understood.How the giving up of Advocate General giving advices to the court as he used to do before the amendments made with Nice Treaty is going to affect the trial processes?Isn?t it a contradiction to make the position of Advocate General controversial, who is the defender of the European Union law neither for the communities nor for his own country?In today?s Europe, after a half century effort of realizing economical integration, through the establishing aim of the European Communities the political integration process is about to be completed.It is apparent that in a near future in the light of member state?s constitutions, it is going to complete its integration process and transform into United States of Europe.Well, in such a huge geography and economy Who is going to defend the Union?s financial benefits,economical values and consequently European nations? interests??European Public Prosecutor? Project shall be the most convenient answer to this question.This Project which is going to strengthen the Union in terms of fighting aganist crime and criminals,is probably going to be the last and most important phase in the continuing development of European Criminal law and law of criminal procedure.This study has three main parts and has been formed in order to find answers to the questions mentioned above. In the first part to make the real thesis subject clear, the courts that involve the position of Advocate General, has been generally analyzed. In the second part the personal structure, judicial situation, his duties and affects in trial processes, the necessity of the existence of himself and his advices in trial processes of Advocate General has been analyzed by discussing on specific subjects.In the third and also last part, the ?European Public Prosecutor ? position that has not come into force yet is analaysed superficially.