From the way to wealth to the gospel of wealth: The transformation in the concept of success in american literatuer
Ahlaki zenginlikten maddi zenginliğe: Amerikan edebiyatında başarı kavramının değişimi
- Tez No: 231422
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK ÖZDAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Başarı olgusu, kendine yeterlik, kişisel gelişim, kendini varetme, ahlaki kusursuzluk, maddi servet, ahlaki çöküntü, Başarı olgusu, kendine yeterlik, kişisel gelişim, kendini varetme, ahlaki kusursuzluk, maddi servet, ahlaki çöküntü
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışmanın amacı, Sömürge Çağı'nın sonlarından yirminci yüzyılın başlarınakadar uzanan zaman diliminde, Amerikan otobiyografi, deneme ve romanındakitemsili edebi çalışmaları inceleyerek başarı kavramının anlamındaki ve onaulaşma araçlarındaki değişimleri araştırmaktır. Amerikan edebiyatında kendinibulma/var etme kavramının (self-making) ahlaki zenginlikten maddi zenginliğedönüşümünü irdeleyen bir çalışma bulunmamaktadır. Bu tez, henüz elealınmamış olan bu konuyu incelemeyi amaçlar ve endüstrileşme ile birliktekazanma ve kaybetme kavramlarının maddi açıdan değerlendirildiği İç Savaşsonrası dönemde idealizmin sönüşünü gözler önüne serer.Her ne kadar Amerikan sosyo-politik yaşamında ahlaki zenginlikten maddizenginliğe dönüşüm belirgin olmasa da, bu dönüşüm edebi eserlerde oldukçabelirgindir. Amerikan edebiyat tarihinde, Benjamin Franklin, James FenimoreCooper, Henry David Thoreau, Frederick Douglass, Horatio Alger, William DeanHowells, Booker T. Washington, Sinclair Lewis, ve Theodore Dreiser gibiyazarlarda, başarı, kendine yeterlik (self-reliance) ve etik davranışlar arasındakiilişkinin değişimini ve kendine yeterli birey ile kendini var eden birey (self-mademan) kavramlarındaki olumsuz değişimleri gözlemek olasıdır. Kronolojik olaraküç ana bölüme ayrılan bu tezin amacı, İç Savaş öncesi, İç Savaş sonrası, veYaldızlı Çağ (Gilded Age) ile İlerici Dönem'deki (Progressive Era) başarınınanlamına ve başarıya ulaşma araçlarına ilişkin değişimleri incelemektir.Yukarıda bahsedilen dönemlerdeki edebi çalışmaların tarihi ve kültürel açıdanincelenmesi, İç Savaş öncesi dönemde Amerikan yazarlarının başarı kavramını,kendine yeterlik ve etik davranışlarla ahlaki kusursuzluğa ve erdeme ulaşmaolarak tanımladığını ortaya koymuştur. Öte yandan, endüstrileşmenin yenisosyo-ekonomik düzenini sergileyen İç Savaş sonrası eserler, başarınınkendine yeterlik yoluyla elde edilemeyen bir kavram olduğunu ortayakoymuştur. Bunun aksine, başarı kavramı, ?iyi şans,? ?başkalarının yardımı?yada kader yoluyla kazanma olarak değişime uğradığından, başarının eski veyeni anlamları arasında kavram kargaşası da doğmuştur. Bir zamanlar kendineyeterlik yoluyla ahlaki kusursuzluk ve erdeme ulaşma olarak tanımlanan başarı,İç Savaş sonrası dönemde şansa güvenme aracılığıyla kazanılan maddizenginlik anlamına gelmiştir. Diğer bir ifadeyle, bir bireyin yoğun ve titizçalışmayla kendini var edebilmesi artık mümkün olmamıştır. Yaldızlı Çağ veİlerici Dönem'de ise yazarlar, başarı kavramını, kendine güvenen bireyolmaktansa başkalarına güven yoluyla maddi zenginlik ve güç elde etme olaraktanımlamışlardır. İç Savaş öncesi dönemde ?kendini bulma/var etme,? ahlakikusursuzluk olarak tanımlanırken, İç Savaş sonrası dönemde kendini bulma/varetme?her ne kadar bu kendini var etme olgusu şansa güvenme, sosyal uyum,yada ahlaki değerlerden uzaklaşma, diğer bir ifadeyle, kendine yeterlikkavramının kaybına yol açsa da?zengin olma ve sosyal statü edinme anlamınagelmiştir. Bu sebepten dolayı, Amerikan edebiyatında İç Savaş sonrası temsilieserlerin incelenmesi, başarı kavramının tanımları olan ahlaki zenginlik vemaddi zenginlik arasında süregelen bir gerilim (tension) olduğunu açıkça ortayakoymuştur.
Özet (Çeviri)
This dissertation intends to explore the transformation in the meaning and themeans of achieving success through an analysis of representative literary worksin American autobiography, essay-writing, and fiction, spanning from the lateColonial Period to the early twentieth century. Since there has not, yet, been astudy of the transformation of self-making from a moral to a material conceptionin American literature, this dissertation aims to explore this overlooked area andto find support for the waning of idealism in the literature of the post-Civil WarEra, when winning and losing began to be measured in material terms with theadvent of industrialization.Whereas the gradual transformation in the meaning of success from one ofmoral improvement into one of material accumulation is vague in Americansocio-political life, it is evident in its literary output. Across American literaryhistory, with writers such as Benjamin Franklin, James Fenimore Cooper, HenryDavid Thoreau, Frederick Douglass, Horatio Alger, William Dean Howells,Booker T. Washington, Sinclair Lewis, and Theodore Dreiser, it is possible totrace the change in the relationship among success, self-reliance, and ethicalbehavior, and the undesirable changes in the meaning of the self-reliantindividual and the self-made man. Organized chronologically into three mainparts, each chapter of this thesis, then, inquires into the meaning of successand the means of achieving it, in different periods: namely, the pre-Civil WarEra; the post-Civil War Era; the Gilded Age and the Progressive Eras.A historical and cultural study of the literary works of the above-mentioned timespan reveals that the texts of the pre-Civil War Era illuminate American writers?conception of success as moral self-making, the improvement of oneselfthrough pursuit of virtue and ethical behavior, especially the virtue of selfkoymuştur. Bunun aksine, başarı kavramı, ?iyi şans,? ?başkalarının yardımı?yada kader yoluyla kazanma olarak değişime uğradığından, başarının eski veyeni anlamları arasında kavram kargaşası da doğmuştur. Bir zamanlar kendineyeterlik yoluyla ahlaki kusursuzluk ve erdeme ulaşma olarak tanımlanan başarı,İç Savaş sonrası dönemde şansa güvenme aracılığıyla kazanılan maddizenginlik anlamına gelmiştir. Diğer bir ifadeyle, bir bireyin yoğun ve titizçalışmayla kendini var edebilmesi artık mümkün olmamıştır. Yaldızlı Çağ veİlerici Dönem?de ise yazarlar, başarı kavramını, kendine güvenen bireyolmaktansa başkalarına güven yoluyla maddi zenginlik ve güç elde etme olaraktanımlamışlardır. İç Savaş öncesi dönemde ?kendini bulma/var etme,? ahlakikusursuzluk olarak tanımlanırken, İç Savaş sonrası dönemde kendini bulma/varetme?her ne kadar bu kendini var etme olgusu şansa güvenme, sosyal uyum,yada ahlaki değerlerden uzaklaşma, diğer bir ifadeyle, kendine yeterlikkavramının kaybına yol açsa da?zengin olma ve sosyal statü edinme anlamınagelmiştir. Bu sebepten dolayı, Amerikan edebiyatında İç Savaş sonrası temsilieserlerin incelenmesi, başarı kavramının tanımları olan ahlaki zenginlik vemaddi zenginlik arasında süregelen bir gerilim (tension) olduğunu açıkça ortayakoymuştur.