Bütünleştirilmiş öğretim programının işbirliğine dayalı ve proje tabanlı öğrenme yaklaşımıyla uygulanmasının etkililiği
Efficacy of applying integrated teaching program using cooperative and project based learning approaches
- Tez No: 231424
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY SENEMOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bütünleştirilmiş öğretim programı, İşbirliğine dayalı öğrenme, Birleştirme II tekniği, Proje tabanlı öğrenme, Grup araştırması, Wallis H testi, Whitney U testi, Integrated curriculum, Cooperative learning, Jigsaw II method, Group investigation, Project based learning, Wallis H test, Whitney U test
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 333
Özet
Bu çalışmada, 2005 yılında uygulanmaya başlanan ilköğretim dördüncü sınıf fen ve teknoloji, matematik, sosyal bilgiler, Türkçe dersleri öğretim programlarının ilgili üniteleri ?Enerji? teması altında bütünleştirilmiştir. Bu derslerin öğretim programları, kontrol grubunda geleneksel eğitim durumları, bütünleştirilen öğretim programı ise deney gruplarında; yine geleneksel eğitim durumları, işbirliğine dayalı öğrenme tekniği ?Birleştirme II? ve proje tabanlı öğrenme etkinlikleriyle uygulanmıştır.Araştırma; Ankara ili, Altındağ İlçesi Atilla İlköğretim Okulu'nda 2005-2006 öğretim yılı ikinci döneminde gerçekleştirilmiştir. Çalışma, deney 1 grubunda 15, deney 2 grubunda 21, deney 3 grubunda 26 ve kontrol grubunda 21 olmak üzere, toplam 83 öğrenciyle yürütülmüştür.Kontrol gruplu ön-son test deneysel yöntemin kullanıldığı araştırmada nicel veriler erişi testleri ile akademik özgüven ölçeğinden; nitel veriler ise öğrenciler ve öğretmenlerle yapılan görüşmeler ile öğretme ortamının gözlenmesinden elde edilmiştir.Kontrol ve deney gruplarından elde edilen nicel verilerin normal dağılım göstermemesi ve varyanslarının denk olmaması nedeniyle grupların karşılaştırılmasında Kruskal-Wallis H Testi ile Mann-Whitney U testi kullanılmıştır.Bütün testlerden elde edilen erişilerin karşılaştırılmasında; bütünleştirilmiş öğretim programının Birleştirme II (deney 2) ve proje (deney 3) etkinlikleriyle uygulanması; deney 1 ve kontrol gruplarında uygulanan geleneksel eğitim durumlarına göre öğrencilerin erişilerini artırmada daha etkili olduğu belirlenmiştir. Birleştirme II ve proje etkinlikleri öğrencilerin erişilerini benzer şekilde etkilemiştir. Bütünleştirilmiş ve 2005 yılında uygulanmaya başlanan ders öğretim programlarının geleneksel eğitim durumlarıyla uygulanması öğrencilerin erişileri arasında fark yaratmamıştır.Testlerden elde edilen erişilerin ders ders karşılaştırılmasında ise, bütünleştirilmiş öğretim programının Birleştirme II ve proje etkilikleriyle uygulanması, deney 1 ve kontrol grubunda uygulanan geleneksel eğitim durumlarına göre öğrencilerin fen ve teknoloji, matematik, sosyal bilgiler ve Türkçe derslerindeki başarılarını, fen ve teknoloji dersi hariç olmak üzere diğer derslerdeki özgüvenlerini artırmada daha etkili olmuştur. Bütün gruplardaki fen ve teknoloji dersi akademik özgüvenlerinin benzer düzeyde olduğu anlaşılmıştır.Birleştirme II ile proje etkinlikleri öğrencilerin bütün derslerdeki erişilerini ve akademik özgüvenlerini benzer şekilde etkilemiştir. Ancak matematik dersinde proje etkinliklerinin, öğrencilerin akademik özgüvenlerini işbirliği grubundaki öğrencilere göre daha olumlu etkilediği belirlenmiştir.Geleneksel eğitim durumlarının karşılaştırıldığı deney 1 ve kontrol grubunun bütün derslerdeki başarıları ve özgüvenleri arasındaki farkın anlamlı olmadığı belirlenmiştir. Ancak deney 1 grubunun sosyal bilgiler dersi başarıları ve Türkçe dersi akademik özgüvenlerinin kontrol grubundan daha iyi olduğu bulunmuştur. Sosyal bilgiler dersinde deney 1 grubu ile deney 3 grubunun başarılarının benzer olduğu ortaya çıkmıştır.Öğrenci ve öğretmen görüşleriyle araştırmacı gözlemlerinin içerik analizi sonucunda Birleştirme II ve proje etkinliklerinin öğrencilerin duygularını, işbirliği ve yaratıcı düşünme becerileri ile yaparak-yaşayarak öğrenmelerini deney 1 ve kontrol grubunda uygulanan geleneksel eğitim durumlarına göre olumlu etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The key aim of the study was to explore the effectiveness of the integrated curriculum using cooperative and project based learning in place of traditional teaching approach. The study includes the completion of teaching programs of fourth grade elementary school. The subjects consists of Turkish, Social Science, Mathematics, Science and Technology incorporated since 2005 in the curriculum, under the theme of ?Energy?. These teaching programs were applied to control group through traditional education conditions however for integrated teaching program, it was applied to experiment groups through traditional educational conditions, cooperative learning method, ?Jigsaw II?, and project based learning activities.Research was carried out in Atatürk Elementary School in Altındağ disrict of Ankara in the second term of 2005?2006 education year. The study was carried out with the help of 83 students in total. There were 15 students in the experiment group 1, 21 students in the experiment group 2, 26 students in the experiment group 3, and 21 students in the control group.During the study, before and after test experimental method was applied to the control group. Quantitative data were collected from the measurement of academic self-confidence through success tests whereas qualitative data were collected by the observation of teaching environment through the medium of interviews with students and teachers.Two important tests called Kruskal - Wallis H test and Mann - Whitney U test were used to compare the groups since the quantitative data collected from control and experiment groups did not show normal distribution and also the variances were not equal.The results recieved from all the tests concluded that the application of integrated curriculum through Jigsaw II (experiment group 2) and project activities (experiment group 3) are more effective as far as increasing the success of students is concerned according to the traditional education conditions that apply to control and experiment group 1. similarly Jigsaw II and project activities affected students? successes. The study also helped in drawing the conclusion that the application of integrated and course teaching programs (applied since 2005) through traditional education conditions did not make much difference in drawing success for the students.Analysing the course by course comparison of successes received from various tests it was found that the application of integrated teaching program through Jigsaw II and project activities increased the success of students at science and technology, mathematics, social sciences, and Turkish courses. At the same time it also fostered self-confidence of the students studying these courses except for science and technology course which was more effective as per the traditional education conditions applied to experiment group 1 and control group. The study also revealed that the self-confidence of all groups at science and technology course were at similar levels. Jigsaw II and project activities affected successes of students and academic confidence at all courses. However the study also revealed that the project activities in mathematics affected academic self-confidence of students more positively than students in cooperative group.The study helped in drawing important comprehensions such as the difference between success and self-confidence at all courses of experiment group 1 and control group in which teacher centred teaching methods were not meaningful. However, it was also found that the success of social science course and self-confidence at Turkish course of experiment group 1 was better than control group. Other findings includes the success at social science course of experiment group 1 and 3 were similar.The research concluded through the medium of content analysis, observations, primary research in form of interviews with teachers and students, Integration II and project activities through means of living learnings by doing affected feelings had positive impact on the cooperative and creative thinking abilities of students compared to teacher centred teaching activities which were applied to experiment group 1 and control group.