The subversion of the other in Nadine Gordimer's july's people, a sport of nature and the pickup
Nadine Gordimer'in july's people (july'ın insanları), a sport of nature (doganın bir oyunu), the pickup (ayartma) romanlarında öteki kavramındaki değişim
- Tez No: 231506
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTÜL ÖZÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Öteki, apartayd, çift kutuplar, ırkçılık, sarkiyatçılık, Dogu, Batı, Nadine Gordimer, July'ın insanları, Doganın Bir Oyunu, Ayartma
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
1991 yılında Nobel Edebiyat Ödülü almıs olan Nadine Gordimer (1923), GüneyAfrika'nın en tanınmıs roman ve kısa öykü yazarlarındandır. Beyaz oldugu için siyahlartarafından; bayan oldugu için erkekler tarafından; Güney Afrika'da apartayd rejiminekarsı oldugu için bunu isteyen beyazlar tarafından Gordimer her zaman ?Öteki? olarakadlandırılmıstır. Bu yüzden ?Öteki? kavramı karmasası yazarın çogunlukla ilgi odagıolmustur. Ancak o, romanlarının çogunda bu kavramı yer degistirmis sekliyleirdelemistir.Sömürgecilik sonrası dönemde Güney Afrika'da yasayıp, apartayd rejiminin hersafhasına tanıklık etmis olan yazar, kurumlasmıs ?ötekilik? kavramının insanlarınhayatında nelere mal oldugunu eserlerinde islemeyi kendine görev edinmistir. Bu konuyayınlanmıs roman ve kısa öykülerinin hemen hemen hepsinde islenmistir. Bu tezinodak noktası Gordimer'in July'ın nsanları (1981), Doganın Bir Oyunu (1987) veAyartma (2001) romanlarında ?Öteki? kavramı ve bu kavramın yer degistirmesiüzerinedir. Giris bölümünde yazarın hayatı göz önünde bulundurularak?Öteki?kavramının tarihsel, dinsel ve kültürel yönlerinin yanı sıra, feminizm yönüyle de anlamıaçıklanmıstır. Tezin diger bölümlerinde ise kavramın yer degistirmis sekilleritartısılmıstır. Birinci bölümde siyah ve beyaz çatısması ?ırksal öteki? baslıgı altında;ikinci bölümde geleneksel cinsiyet rollerinin reddedilip ataerkil hiyerarsinin ortadankaldırılması ?cinsel öteki? baslıgı altında ve üçüncü bölümde ise Batı'ya karsı Dogu?kültürel öteki? baslıgı altında incelenmistir. Sonuç bölümünde Güney Afrika'da beyazbir kadın olmanın marjinalligini yasayan Nadine Gordimer'in tarih boyunca siyahların,kadınların ve Dogu kavramının ırksal, fiziksel, ruhsal, kültürel ve cografi farklılıklardandolayı ?Öteki? olarak adlandırılmasını bu üç romanıyla alısılagelmis zıtlıkları bozaraksarstıgı gerçegi üzerinde durulmustur.
Özet (Çeviri)
Nadine Gordimer (1923), who received the Nobel Prize for Literature in 1991, is one ofthe most popular South African novelists and short-story writers. Because of her race,she is the ?Other? for the black; because of her gender, she is the ?Other? for the male;because of her opposition to apartheid, she is the ?Other? for the white. Thus thecomplexities of the ?Other? have always been at the centre of her interest, but in most ofher novels she examines the concept in its subverted forms.Having grown up in post-colonial South Africa and lived through various stages of theapartheid regime, Gordimer?s mission has always been to analyse what and in whichforms this institutionalised `othering? affected people and their cultures. Nearly all ofher published novels and most of her short stories deal with this topic; and this thesisfocuses on the subversion of the ?Other? in Gordimer?s three novels: July?s People(1981), A Sport of Nature (1987) and The Pickup (2001). The introduction examines thewriter?s life in relation to the concept of ?Other? in its historical, religious, feminist andcultural contexts. The chapters deal with the concept of the ?Other? in its subvertedforms. In Chapter I the subversion of the ?Other? in the white versus black conflict isanalysed under the title of ?the racial other.? The negation of traditional gender rolesand the destruction of the patriarchal hierarchy are the themes analysed under the title of?the sexual other? in Chapter II and finally, in Chapter III the West versus the Eastconflict is analysed under the title of ?the cultural other.? In the Conclusion, it is statedthat throughout history it has always been the black, the woman and the East labelled asthe ?Other.? However, being marginalized in South Africa as a white woman, NadineGordimer with these three novels has shattered this labelling by showing the reversesituation of the traditional power relations.Key WordsOther, apartheid, binary oppositions, racism, Orientalism, orient, occident, NadineGordimer, July?s People, A Sport of Nature, The Pickup.