Küreselleşme sürecinde milli kimlik erozyonu ve etnik kimlik inşası: Doğu Karadeniz bölgesinde Rize/Pazar örneği
National identity erosion in process of globalization and ethnic identity construction: The example of Rize/Pazar in North Blacksea
  1. Tez No: 231508
  2. Yazar: İSMAİL YENİÇERİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEMET ULUSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Milli Kimlik, Etnik Kimlik, Etnisite, Küreselleşme, Lazlar, Doğu Karadeniz, National Identity, Ethnic Identity, Ethnicity, Globalization, the Laz, North Blacksea
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Küreselleşme, uluslararası tekelci sermayenin önünde en büyük engel olarakulus devletleri görmektedir. Dolayısıyla devletlerin küçülmesini sağlayacakdoğrultuda kamusal alanlar daraltılmakta, parçalanmayı gündeme getireceketnik inşa planlarıyla daha küçük devletlerin oluşumuna giden yollardesteklenmektedir. Toplum içerisinde var olan her türlü alt kimlik yeniden ortayaçıkartılmakta, insan hakları adına desteklenmektedir. Etnik kimliğin millikimlikten daha önce geldiği fikri aşılanmaktadır. Bu faaliyete karşı olanlar isebahsedilen farklılıkların, her kültürün doğasında bulunan alt kültür kapsamındadeğerlendirilmesi görüşünü savunmaktadır.Soğuk savaşın bitimini takiben Karadeniz çevresinde oraya çıkan yeni devletlerve Karadeniz'in doğusunda bulunan enerji kaynaklarının kontrolü nedeniyleKaradeniz Bölgemizin uluslar arası önemi artmış, bu da bölgeyi küresel güçlerinhedefi haline getirmiştir.Bu tez çalışmasında, küreselleşme bağlamında Türk milli kimliğini yıpratmayayönelik çalışmaların, Rize'nin Pazar ilçesinde yaşayan ve Laz olarak nitelenensosyal grup üzerinde oluşturduğu etkiler incelenmiştir.Yapılan alan araştırması kapsamında, bölgede Lazca konuşulan ve Lazcakonuşulmayan iki köyde anket uygulanmış, araştırma süresince bölgedegözlem, literatür taraması, mülakat yolu ile de veri toplanmıştır.Yapılan analiz ve değerlendirmeler sonucunda Lazca konuşulan vekonuşulmayan köyler arasında etnisitenin objektif ve sübjektif yönleribakımından önemli bir fark bulunmadığı gözlenmiştir.Bu tez çalışmasının sonuçları Doğu Karadeniz bölgemizde Laz olarak nitelenensosyal grupların, küresel güçlerin tüm çabalarına rağmen Türk milli kimliğinikorudukları, bir etnik grup olarak ayrılmadıkları, aksine bir alt kültür olarakyaşamlarına Türk Milli Kimliğinden gurur duyarak devam ettiklerini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Globalization considers nation-states as the biggest obstacle in front of theinternational monopolist capital. Thus, public fields are constricted with theethnic construction plans, which will make pulling to pieces a current issue; theways towards smaller states are supported. Every kind of sub-identity in societyis reappeared and supported in terms of human rights. The idea, ethnic identitycomes before national identity is imposed. As fort he ones who are against thisactivity support the idea that these differences are naturally in sub-cultures.Because of the energy sources in north of Blacksea, and the new-foundedstates following the cold-war, the international importance of this region hasincreased, and this has made the region the target of the global powers.In the present thesis study, the effects of the activities which are trying to burnTurkish National Identity out on the people who live in Pazar, Rize and aredescribed as ?Laz? have been studied.In research, an interview has been had in two towns, in one of them Lazca isspoken and not in the other town. During the research data has been got by theway of observation, interview and literature combing.As the results of analysis and evaluation it has been observed that there isn?t animportant difference between the two towns in terms of the objective andsubjective sides of ethnicity.The results of this study shows that inspite of the efforts of global powers,subjects preserve their Turkish National Identity, do not divide into ethnicgroups, but lead their life as a sub-culture by feeling proud of their nationalidentity.