Türkiye'deki üniversite öğrencilerin siyasal katılım düzeylerinin incelenmesi
Examination of the political participation levels of university students in Turkey
  1. Tez No: 232014
  2. Yazar: ÖZDEN TOLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN ÇOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: 1. Siyasal Katılım, 2. Siyasal Toplumsallaşma, 1. Political Participation, 2. Political Socializing
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırma ergenlerin kendilerini ilgilendiren konulardakikararlarda, etkinliklerde ve süreçlerde yer almaları sürecini yani ergenlerinsiyasal katılımını belirlemeye dönüktür. Araştırmada üniversiteöğrencilerinin siyasal katılım düzeyleri ile cinsiyet, aylık ortalama gelir,yaşadıkları yer ve okudukları fakülte değişkenleri arasındaki ilişkisorgulanarak bu değişkenlere göre siyasal katılım düzeylerinin nasılfarklılaştığı araştırılmıştır. Verilerin toplanması için araştırmacı tarafındangeliştirilen ?Siyasal Katılım Ölçeği? kullanılmıştır. Ölçeğin iç tutarlılıkkatsayısı (Cronbach) ?=,93 bulunmuştur. Spearman Brown iki yarı testkorelasyon analizi sonuçlarında 1. yarım test için ?=,8944, 2. yarım testiçin ?= ,8977 olmak üzere toplamda ?=,8835 olarak bulunmuştur. Yapılanaçımlayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin örgütlülük, tavır alma veizleme olmak üzere üç faktörü içerdiği bulunmuştur. Veriler, lisansöğrenimi gören 546 üniversite öğrencisinden elde edilmiştir. Verilerüzerinde, frekans ve yüzde, tek yönlü varyans analizi, t testi analiziyapılmıştır. Analiz sonucunda, katılımcıların cinsiyetleri ve okuduklarıfakülte değişkenleri açısından ölçekten aldıkları puanda anlamlı bir farkolduğu bulunmuştur. Erkek katılımcıların ölçekten ve izleme ile örgütlülükalt ölçeklerinden aldıkları puanlar kadın katılımcıların aldıkları puanlardandaha yüksektir. Katılımcıların okudukları fakülte değişkeni açısındanölçekten ve alt ölçeklerden aldıkları puanda da anlamlı bir fark vardır. Bufark Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencilerinden kaynaklanmaktadır. SBF'deokuyan öğrencilerin daha katılımcı oldukları bulunmuştur. Araştırmasonuçları katılımcıların aylık ortalama gelirleri ve yaşadıkları yer açısındanölçekten aldıkları puanda anlamlı bir fark olmadığını göstermektedir.Araştırma sonuçlarına göre bu değişken açısından alt ölçeklere göreanlamlı farklılıklara bakıldığında yalnızca tavır alma alt ölçeği için aylıkortalama gelire göre anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Araştırmasonuçları Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin siyasal katılımlarınınoldukça orta düzeyde olduğunu ortaya koymaktadır. Gençlerin siyasalkatılımlarının daha geniş bir resmini ortaya koymak için yeni araştırmalargereklidir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the adolescents? politicalparticipation in the decisions, activities and processes that are of interestto them, in other words, their political participation. The relationshipbetween the level of political participation and the variables of gender,average monthly income, place of residence, and the field of educationwere investigated in this research study. The political participation scaledeveloped by the researcher was used to gather data for the study.Cronbach alpha, Spearman Brown formulas were applied and explanatoryfactor analyses showed three factors namely, organizational tendency,awareness and responsiveness were obtained. The data was collectedfrom 546 undergraduate university student. The data was analyzed byfrequencies and percentages, one way variance analysis, and the t-testanalysis. According to the results of the analysis, significant differenceswere obtained in terms of gender and field of education. The scoresobtained by the males were higher than the scores of the females andstudents of political sciences were higher than teacher education andengineering students. Significant difference was found among threefaculties in terms of levels of political participation. This difference resultsfrom the scores of the students attending the Faculty of PoliticalSciences. When the results are examined in terms of the dimension eachsubscale measures, it was found that students attending this faculty aremore politically participative. The results showed there was not asignificant difference in the scores among the participants obtained fromthe scale in terms of average monthly income and place of residence.Results yield that the political participation of Turkish University Studentsis quite moderate and further research is needed to see the generalpicture.