İlköğretim müfettişlerinin disiplin soruşturması sürecinde karşılaştıkları sorunlar
The problems encountered by primary education supervisors in the process of disciplinary inquiry
- Tez No: 232018
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Disiplin, disiplin soruşturması, disiplin cezaları, ilköğretim müfettişleri, hizmet bölgeleri, Discipline, Disciplinary Inquiry, Disciplinary Punishment, PrimaryEducation Supervisors, Service Areas
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Teftişi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu çalışma ile 2007-2008 eğitim-öğretim yılında beş bölgede görevli ilköğretim müfettişlerinin disiplin soruşturmalarında karşılaştığı sorunların tespiti amaçlanmıştır.Araştırma tarama modelindedir. Araştırmanın verileri 28 ilde ilköğretim müfettişleri başkanlıklarında görevli 412 ilköğretim müfettişinden oluşan örneklemden toplanmıştır.Örnekleme; araştırmacı tarafından geliştirilen ? ?lköğretim Müfettişlerinin Disiplin Soruşturmalarında Karşılaştıkları Sorunları Belirleme Anketi? uygulanmıştır. Veri toplama aracının yapı geçerliliği faktör analizi, güvenirliği Cronbach Alfa kat sayısı ile hesaplanmıştır. Toplanan veriler SPSS 14.0 paket programıyla çözümlenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde yüzde, frekans, aritmetik ortalama gibi betimsel istatistik teknikleri kullanılmıştır. Karşılaşılan sorunların cinsiyete göre farklılık gösterip göstermediği t-testi ile; diğer değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği ise tek yönlü varyans analizi ile bulunmuştur.Araştırma sonuçlarına göre müfettişler en çok; ?isimsiz dilekçelerin ve elektronik postaların işleme konması?, ?ismi ve adresi belli olmayan muhbirlerin adres bilgilerine ulaşılamaması?, ?yol ve diğer giderlerin sonradan ödenmesi? gibi sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Ayrıca, kadın müfettişler erkek müfettişlere göre bu sorunlarla daha sık karşılaşmaktadırlar. Birinci ve beşinci hizmet bölgelerinde çalışan müfettişler diğer bölgelerde çalışan müfettişlere göre sorunlarla daha sık karşılaşmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the problems encounteredby primary education supervisors working in five different service areas ofTurkey in the year of 2007-2008 in the process of disciplinary inquiry.Survey model was used in this research. Data of the search wereobtained from a sample consisting of 412 primary education supervisorsassigned on the board of primary education supervisors of 28 provinces.The data of the research were obtained by a questionnaire prepared bythe researcher called ?Questionnaire of Determining Problems encounteredBy Primary Education Supervisors In the Process Of Disciplinary Inquiry?.Validity and reliability of the questionnaire were tested with factor analysis andCronbach Alpha coefficient. The data obtained was analyzed via SPSS 14.0software. Percentage, frequency and mean were used in the analysis as thedescriptive statistics. The ?t-test?, for the variable of the sex and ?one wayvariance analysis? for the other variables have been used to compare theproblems that were encountered in the process of disciplinary inquiry.According to the findings of the research, the problems such as ?thatreceiving of petitions which are nameless and has no address?, ?that not beingable to reach to the address information of informer?, ?slowness in paying fortransportation and other expenses? are the most frequently encounteredproblems by primary education supervisors in the process of disciplinaryinvestigation. Moreover, female supervisors encounter problems morefrequently than male supervisors do. The supervisors assigned in the first andfifth service areas, encounter problems more frequently than those in otherservice areas do.