Metalik alaşım sistemlerinde deneysel yolla katı-sıvı arayüzey enerjisinin tayini
The measurement of solid liquid interface energy in binary alloy
- Tez No: 232246
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BUKET SAATÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sn-Zn, alaşım sistemleri, katı-sıvı arayüzey enerjisi, entropi, Sn-Zn, alloys systems, solid-liquid interface energies, entropy
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada, metalik ikili alaşımların örneğin Sn-Zn sisteminde katı-sıvı arayüzey enerjilerinin ölçümünün nasıl yapıldığı anlatılmaktadır.Saydam olmayan ikili alaşımlarda katı-sıvı yüzey enerjilerini ölçmek için bir radyal ısı akış sistemi kuruldu. Bu sistem bir gün boyunca ? 0,1 oC ve 21 gün boyunca ? 0,2 oC kararlı sıcaklık vermektedir.Hazırlanan silindirik numune, merkezden ince bir ısıtıcı tel ile ısıtıldı ve merkezi alümina tüpün etrafında çok ince bir sıvı tabakası elde edildi. Numune uzun bir müddet sabit bir sıcaklık gradyentinde tutuldu ve dengedeki tane arayüzey şekillerini gözlemek için güç düğmesi kapatılarak ani olarak soğutuldu.Elde edilen tane arayüzey oluk şekilleri, sıcaklık gradyentleri ve ısı iletkenlik katsayıları oranlarını kullanarak katı Zn-sıvı SnZn sistemleri için Gibbs-Thomson sabitleri ? , nümerik metodla hesaplandı. Aynı zamanda herbir sistemin erime entropi değişimi fiziksel parametreler kullanılarak hesaplandı. Gibbs-Thomson sabitleri ve erime entropisi ? S* değerleri kullanılarak, katı Zn-sıvı SnZn Gibbs-Thomson sisteminin katı-sıvı arayüzey enerjileri Gibbs Thomson denkleminden elde edildi. Sistemin tane arayüzey enerjileri de ölçülen tane arayüzey oluk şekillerinden hesaplandı.
Özet (Çeviri)
The present work describes the measurement of the solid-liquid interface energies in the binary alloys; the systems investigated were Sn-Zn alloys.A radial heat flow apparatus were set up to measure solid-liquid interface energies in the opaque binary alloys. The apparatus gave a very stable temperature ? 0,1 0C for one day and ? 0,2 0C for up to 21 days.The prepared cylindrical sample was heated from center by a thin single heating wire, and a thinner liquid layer was obtained around the central alümina tube. The sample was kept in a stable temperature gradient for a long time and was quenched to obtain an equilibrated grain boundary grove shape by turning off the power.The Gibbs-Thomson constants for solid solid Zn-liquid SnZn were calculated by numerical method using the equilibrated grain boundary grove shapes, the thermal conductivities ratio and themperature gradients. The change of fusion entropy for each systems were also calculated using physical parameters. The solid-liquid interface energies for solid Zn-liquid SnZn were obtained from Gibbs-Thomson equation by using the values of the Gibbs-Thomson constants and the change of fusion entropy. The grain boundary energies for the system were also calculated from the measured grain boundary grove shapes.