İlköğretim 6. sınıflardaki kesirler konusunun origami yardımıyla öğretimi
Teaching fraction by the help of origami at sixth grade students in primary school
  1. Tez No: 232378
  2. Yazar: DUYGU AKAN SAĞSÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Origami, Origami Katlamaları, Kesirlerin Öğretimi, Origami Etkinlikleri ile Desteklen Program Yardımıyla Kesirlerin Öğretimi
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziİLKÖĞRETİM 6. SINIFLARDAKİ KESİRLER KONUSUNUNORİGAMİ YARDIMIYLA ÖĞRETİMİDuygu AKAN (SAĞSÖZ)Atatürk ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsüİlköğretim Matematik Eğitimi Anabilim DalıDanışman : Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALBAYRAKBu çalışmanın amacı İlköğretim Matematik Ders Programında yer alan kesirler konusunun (kavram, işlem, uygulama) öğretimini geleneksel yöntemlere ilave OEDP (Origami Etkinlikleri ile Desteklenen Program) kullanılarak gerçekleştirmektir. Çalışmanın ilköğretim 6.sınıflarda okutulan kesirler konusu üzerinde yapılması planlanmıştır.Çalışmanın uygulama aşamasına 2007?2008 öğretim yılının ikinci yarıyılında başlandı. Örneklem olarak Erzurum Saltukbey İlköğretim Okulunda okuyan 6. sınıf öğrencilerinden biri deney öteki kontrol grubu olmak üzere iki şube alındı. Deney ve kontrol gruplarının hazır bulunuşluk düzeyleri ön test yardımıyla kontrol edildi. Deney grubu öğrencilerine kesirler konusu geleneksel yönteme ilave OEDP yardımıyla anlatıldı. Kontrol grubu öğrencilerine aynı konu geleneksel yöntemlerle anlatıldı. Konu anlatımı tamamlandıktan sonra son test çalışması ile gruplar arasında oluşan fark ölçüldü. Verilerin analizinde (?2) ki-kare (chi-square) tekniği kullanılarak gruplar arasındaki farklığın anlamlı olup olmadığına bakıldı.Sonuçta geleneksel yönteme ilave olarak uygulanan OEDP sayesinde deney grubu öğrencilerinin kontrol grubu öğrencilerine göre kesirlerin öğretiminde daha başarılı oldukları tespit edildi. Kesirler konusunun öğretiminde geleneksel yönteme ilave OEDP'nin uygulanması önerildi.2008, 68 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMS ThesisTEACHING FRACTION BY THE HELP OF ORIGAMIAT SIXTH GRADE STUDENTS IN PRIMARY SCHOOLDuygu AKAN (SAĞSÖZ)Atatürk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDivision of Primary School Mathematics TeachingSupervisor : Asst.Prof.Dr.Mustafa ALBAYRAKThe aim of this study is realise the teaching of fractions subject by using the PSWOA(program supporting with origami activity) in addition to the traditional methods.It has been planned to apply the study to the subject of fraction taught in 6. grades.The study has been started in the second term of 2007-2008 educational year.There are two groups chosen from 6. grades,one of them is the experimental group and the other is the controller group.The availability of learning of the groups has been controllled by pretests.Fractions have been taught with both the traditional methods and PSWOA to experimental group.The same subject has been taught with only the traditional methods to controller group. After finishing the teaching,the diferences between two goups have been evaluated.By using the chi-square (?2) thecnique it has been searched if the differences make sense.At the end it has been seen that the experimental group is more succesful than the conroller gorup with the help of PSWOA.So it has been suggested to use the PSWOA with the traditional methods in teaching the fractions.2008, pages 68Keywords : Origami, Origami Folding , Teaching Fractions, Teaching Fractions by Program Supporting with Origami Activity