A Revolving-pipe system for continuous leaching or washing of solid foods
Katı besinlerin özütlenme ve yıkanma işlemi için sürekli bir döner boru sistemi
  1. Tez No: 23247
  2. Yazar: ÖMER ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ESİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Özütleme Aygıtı, Tasarım, Döner Boru, Leaching Equipment, Design, Revolving Pipe
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Yatay eksene belirli bir açıda yerleştirilen bir borunun bu eksen etrafında dönerken bir çözelti banyosuna dalıp çıktığı ve katı besinlere uygulanabilecek yeni bir sürekli özütleme veya yıkama aygıtı tasarlandı, yapıldı ve denendi. Bu aygıt prototip boyutlarda olup yapı malzemesi olarak saç ve PVC borular (0 0.1 m) kullanıldı. Aracın çalışma özellikleri ve uygunluğunu saptamak için deneylerde güneşte kurutulmuş ve kükürtlenmiş kaysı kullanıldı. Maddenin oyalanma süresi, çektiği su ve aygıtın içinde tutulan miktarının, besleme debisi ve dönüş hızı ile değişimi incelendi.Kaysıların oyalanma süresi ve çektiği suyun dönme hızı ile değişimlerinin paralel olduğu görüldü. Aygıtın içinde tutulan madde ölçüsünün, bir çalışma bölgesi ve tıkanma değeri belirlediği anlaşıldı. Çektiği su açısından kazan tipi deneylerle karşılaştırıldığında, önerilen tasarımın yüksek temas verimi sağladığı görüldü. Ayrıca önerilen aygıtın tasarım ve çalışma değişkenlerinde esneklik sağlaması ve işlenen maddeye bir zarar vermemesinin önemli bir üstünlük sağladığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
A new equipment for continuous leaching or washing of solid foods, in the form of a revolving pipe mounted at an angle to a horizontal axis periodically dipping into a solution tank was designed, constructed and tested. The equipment was of prototype and commercial steel and PVC pipes (0 = 0.1 m) were used for the construction. The experimental set-up was tested to determine its operational characteristics and suitability by using sun dried fumigated apricots. Variation of residence time, per cent rehydration of the sample and hold-up of the equipment were studied as function of feed rate and mrotational speed. Experimental results for the set-up used showed parallel trends of the residence time and per cent rehydration with the rotational speed. The hold-up data indicated the presence of an operational zone and clogging point. Comparison with the batch rehydration results showed that the proposed design provided quite high contact efficiency. It was concluded that the design offers the advantage of flexibility in the dimensions and the operational parameters with practically no harm to the material processed.