Esnek olmayan çubuğun bükülmesi ile ilgili monoton operatörlü ters katsayı probleminin çözümü
Solution of the inverse coefficient problem for monotone operator, related to elasto-plastic torgue of a bar
- Tez No: 232682
- Danışmanlar: PROF.DR. ALEMDAR HASANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Lineer Olmayan Eliptik Denklem, Monoton Operatör, Bükülme, Ters problem, Zayıf Çözüm, Lineerlestirme, Yakınsaklık, terasyon Algoritması, Esnekligin Deformasyon Teorisi, Nonlinear Elliptic Equation, Monotone Operator, Torgue, Inverse Problem, Weak Solution, Linearization, Convergence, Iteration Algorithm, Deformation Theory of Plasticity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalısmada, lineer olmayan eliptik denklemdeki bilinmeyen katsayıyı belirleyen ters problem incelenmistir. Esnekligin deformasyon teorisi içerisinde lineer olmayan eliptik operatör bir monoton potansiyel operatördür. Bu yüzden, monoton operatör teorisini uygulayarak düz problemin 1 ( ) 2 H W , W Ì R uzayında tek çözümünün oldugu ispatlanmıstır. Daha sonra düz problem için lineerlestirilmis sema önerilmis ve yakınsaklık ispatlanmıstır. Bununla birlikte ters problemin quazi çözümünün varlıgı kanıtlanmıstır. Son bölümde, düz problemin nümerik çözümü için sonlu fark seması ve quazi-statik ters problemin nümerik çözümü için bir algoritma çıkarılmıstır. Hatasız ve hatalı giris verileri için elde edilen sonuçlar ters problemin çözümü için kullanılan yöntemin dogru ve kararlı oldugunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, inverse problem related to determination of unknown coefficient in the nonlinear (monotone) elliptic equation is considered. Within the range of the deformation theory of plasticity, the nonlinear elliptic operator is a monotone potential one. Therefore we apply monotone operator theory and prove that the direct problem has a unique solution in 1 ( ) 2 H W , W Ì R . In addition to this, we proved existence of the quazi solution for the inverse coefficient problem. Then we propose a linearization scheme for the direct problem and prove the convergence. In the final chapter 3 we derive the variational finite difference scheme for the numerical solution of the direct problem, and an algorithm for the numerical solution of the quasi-static inverse problem. The result obtained for the noise free and noisy synthetive data show that the presented method of solution of the inverse problem is accurate and stable.