Motorlu taşıtlarda kullanılan panjur tip kanatlarda ısı transferi ve akışın incelenmesi
Inspection of the heat transfer and flow in the louvered fins used in the vehicle radiators
  1. Tez No: 232766
  2. Yazar: SERKAN ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HASAN KARABAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isı Değiştirgeci, Radyatör, Panjur tip Kanat, Kanatcık, HAD analizi, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği, Heat Exchanger, Radiator, Louver Fins, Fins, CFD Analyses, Computational Fluid Dynamics
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, Şaşırtmalı tip kanatların HAD analizleri yapılmış ve analiz sonuçları daha önce yapılan testlerin sonuçları ile karşılaştırılmış, Kanatlar arasındaki hava akışı ve kanatcıklar üzerindeki ısı taşınım katsayısı dağılımları incelenmiştir. Test ile analiz sonuçlarının Stanton-Prandtl ın Reynolds a göre değişimi ve matematiksel yöntemler ile karşılaştırılmasında sonuçların birbirine oldukça yakın olduğu görülmüştür.Ayrıca şaşırtma sayısının ve kanat yüksekliğinin ısı transferini nasıl etkileyeceğinin görülebilmesi için farklı geometriler üzerinde analizler yapılmıştır. Bu analizler sonucunda ise şaşırtma sayısının azaltılmasının ısı trasferini az bir miktar arttırdığı görülmüştür. Kanat yükseklliğinin etkisi incelendiğinde yüksekliğin artması ile ısı transferinde belirgin bir artış görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, Louvered fins CFD analysis has been done and analysis the results are compared with available experimental data?s, air flow between fins and heat transfer coefficients distribution on the fins has been investigated. It has been seen that the results on the comparison between test and analysis results for the coolant air outlet temperature and the mathematical method are very close to each other.Additionally to see how the fin height and turnover quantity effect heat transfer, analysis on different models has been done. As a result of this analysis, it has been seen that decreasing of turnover quantity redounded heat transfer. When the fin heights effect has been investigated, significant increasing at heat transfer has been seen by the increasing of the fin height.