Pirinç kabuğu ve pirinç kabuğu külü kullanılarak sulu ortamdan katyonik boyar madde adsorpsiyonu
The adsorption of cationic dye from aqueous solutions with rice husk and rice husk ash
- Tez No: 232806
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. FİLİZ NURAN ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Boyar madde, Renk Parametresi
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZETY.Lisans TeziPİRİNÇ KABUĞU VE PİRİNÇ KABUĞU KÜLÜ KULLANILARAK SULU ORTAMDAN KATYONİK BOYAR MADDE ADSORPSİYONUElif BAYRAKAtatürk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüÇevre Mühendisliği Ana Bilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Filiz Nuran ACARBu çalışmada, farklı temas zamanlarında, pH, sıcaklık, adsorbent dozu ve başlangıçtaki boya konsantrasyonu değerlerinde sulu solüsyonlardan Basic Blue 9 (BB9) ve Basic Yellow 51'in (BY51) pirinç kabuğu ve pirinç kabuğu külü kullanılarak ayrılması incelenmiştir. RH-BB9, RHA-BB9, RH-BY51, ve RHA-BY51 için adsorpsiyon işleminin denge zamanı, her biri için ayrı ayrı olarak dakika 120, 80 dakika ve 140, 120 dakikadır. Adsorpsiyon izotermleri Langmuir ve Freundlich modelleri aracılığıyla tanımlanmıştır. Denge verileri Langmuir ve Freundlich modeline yerleştirilmiştir ancak bu çalışmada denge değerlerinin tüm süreç için Langmuir izoterm denkliği ile temsil edildiği görülmüştür. RH-BB9, RHA-BB9, RH-BY51, ve RHA-BY51'in oda sıcaklığındaki (22 °C'de) tek-tabaka adsorpsiyon kapasitesi 53.48 mg/g, 60.60 mg/g, 38.76 mg/g ve 49.01 mg/g dir. Adsorpsiyon, ? birinci mertebe'' (Lagergren) ve ? ikinci mertebe'' (Ho) kinetik modelleri kullanılarak analiz edilmiştir ve adsorpsiyon kinetiklerinin tüm adsorpsiyon süreci boyunca ikinci mertebe kinetik modelini takip ettiği anlaşılmıştır. RH-BB9, RHA-BB9, RH-BY51 ve RHA-BY51 için, Langmuir izoterm eşitliğine dayanarak, adsorpsiyon için tek-kademeli kesikli adsorber tasarımı yapılmıştır.2008, 73 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMs ThesisTHE ADSORPTION OF CATIONIC DYE FROM AQUEOUS SOLUTIONS WITH RICE HUSK AND RICE HUSK ASHElif BAYRAKAtatürk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartmen of Environmental EngineeringSupervisor: Asist. Prof. Filiz Nuran ACARThe use of rice husk (RH) and rice husk ash (RHA) for the removal of Basic Blue 9 (BB9) and Basic Yellow 51 (BY51) from aqueous solutions at different contact times, pH, temparature, adsorbent doses and initial dye concentration were investigated in this study. The equilibrium time of the adsorption processes for RH-BB9, RHA-BB9, RH-BY51, and RHA-BY51 are 120 min, 80 min, 140 min and 120 min., respectively. The adsorption isotherms were described by means of the Langmuir and Freundlich models. Equilibrium data were fitted to the Langmuir and Freundlich model but the equilibrium data were found to be represented by the Langmuir isotherm equation for all process in this study. The monolayer adsorption capacity of RH-BB9, RHA-BB9, RH-BY51, and RHA-BY51 are 53.48 mg/g, 60.60 mg/g, 38.76 mg/g and 49.01 mg/g, at room temperature (22°C). The adsorption was analysed using pseudo first order (Lagergren) and pseudo second order (Ho) kinetic models and the adsorption kinetics were found to follow a pseudo second order kinetic model for all adsorption processes. A single- stage batch adsorber design of adsorption has been studied based on the Langmuir isotherm equation for RH-BB9, RHA-BB9, RH-BY51, and RHA-BY512008, 73 pagesKeyword: Adsorption, Dyes, Colour Parameters