Computer aided design of 154/34.5 kv substations
154/34.5 kv trafo merkezlerinin bilgisayar ile tasarımı
- Tez No: 23353
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVZAT ÖZAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Trafo merkezleri primer malzemeleri, Trafo merkezleri, Bara konf igürasyonları, Fider yerleşimleri, Trafo merkezlerinin bilgisayar ile tasarımı, Substation components, Substations, Busbar schemes, Feeder configurations, Substation design utilizing computer
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZ 154/35.4 kV TRAFO MERKEZLERİNİN BİLGİSAYAR İLE TASARIMI EREN, Nail Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabil im Dalı Tez yöneticisi: Doç. Dr. Nevzat UZAY Şubat 1992, 122 sayfa Yüksek gerilim, harici trafo merkezlerinin fiziki yerleşim tasarımlarının bilgisayar ile yapılması birçok avantajlar sağlar. Bu çalışmada, kuvvetli akım yönetmeliği ve uluslararası standartlar kullanılarak, 154/34.5 kV harici trafo merkezlerinin bilgisayarla tasarımı ve hazırlanan projelerin teknik resimlerinin yine bilgisayar çıktısı olarak çiziciden alınması için PH-CAD adı verilen bir paket program hazırlanmıştır. Bu programın hazırlanmasında ana araç olarak Auto-CAD Versiyon 2.6 kullanılmıştır. PH-CAD1 in kullanılmasıyla bir aylık projelendirme süreci yaklaşık iki saate indirilmiş ve teknik dokümantasyonlarda standardizasyon sağlanmıştır. PH-CAD halen TEK Genel vMüdürlüğü, iletim Hatları ve Trafo Merkezleri Proje ve Tesis Dairesi Başkanlığı 'nda aktif olarak kullanılmaktadır..
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED DESIGN OF 154/34.5 kV SUBSTATIONS EREN, Nail M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nevzat ÖZAY February, 1992, 122 pages Utilization of computers for designing the physical allocations of high voltage, outdoor substations provide many advantages. In this study, a computer program (PH-CAD) is developed to design high voltage outdoor 154/34.5 kv" substations and provide the technical documentation through the plotter with the supervision of national and international standarts. This package is developed by using the Auto-CAD Version 2.6. Elapsed time to design a complete project is reduced from one month to two hours by the utilization of the PH-CAD and, also standardization of technical documentation is achieved. PH-CAD is still being utilized by the Transmission Lines and Substations Project and Installation Department of TEK. III