Farklı organik gübrelerin domates ve biber bitkisinin gelişimi ile beslenmesine etkisi
Effects of different organic fertilizers on growth and nutrition of tomato and pepper plants
- Tez No: 233585
- Danışmanlar: PROF. DR. S. RIFAT YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fındık zurufu, mısır organik gübresi, domates, biber, ortam, Hazelnut husk, corn organic fertilizer, tomato, pepper, medium
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Sera koşullarında gerçekleştirilen bu çalışmada; fındık zurufu gübresi ile mısır bitkisinden elde edilen organik gübreler belirli oranlarda toprakla karıştırılarak domates (Lycopersicon esculentum) ve biber (Capsicum annum.L.) bitkileri yetiştirilmiştir. Bunun için %100 Toprak, %1 Fındık Zurufu Gübresi + 1485 g Toprak, %1 Mısır Organik Gübresi + 1485 g Toprak, %2 Fındık Zurufu Gübresi + 1470 g Toprak, %2 Mısır Organik Gübresi + 1470 g Toprak, %3 Fındık Zurufu Gübresi + 1455 g Toprak ve %3 Mısır Organik Gübresi + 1455 g Toprak olmak üzere yedi farklı karışım hazırlanmıştır.Toprağa farklı oranlarda karıştırılan organik gübrelerin domates bitkisinde bitki boyu ve kök boyu üzerine etkisi istatistiki olarak önemli bulunurken, gövde çapı, bitki yaş ve kuru ağırlığı, kök yaş ve kuru ağırlığı üzerine etkileri önemsiz bulunmuştur. Biber bitkisinde ise kök boyu, bitki kuru ağırlığı, kök yaş ve kuru ağırlığı üzerine organik gübrelerin etkileri istatistiki olarak önemli bulunurken, bitki boyu, gövde çapı, bitki yaş ağırlığı üzerine etkileri ise önemsiz bulunmuştur. Farklı organik gübrelerin domates bitkisinde N, P, K, Fe, Zn, Mn miktarları üzerine etkileri istatistiki olarak önemli olmuş, Ca, Mg, Cu miktarları üzerine etkileri ise önemli bulunmamıştır. Domates bitkisi için bildirilen sınır değerler ile karşılaştırıldığında; N, P, K, Zn düzeylerinin noksan, Fe, Cu ve Mn düzeylerinin yeterli, Ca, Mg düzeylerinin fazla olduğu belirlenmiştir. Biber bitkisinde ise N, Mg, Cu, Mn miktarları üzerine etkileri istatistiki olarak önemli bulunurken, P, K, Ca, Fe, Zn miktarlarına etkileri önemsiz bulunmuştur. Biber bitkisi için bildirilen sınır değerler ile karşılaştırıldığında; Mn noksan, N, P, Ca, Mg, Fe, Zn düzeylerinin yeterli, K, Cu düzeylerinin fazla olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, which was conducted under greenhouse conditions, tomato (Lycopersicon esculentum) and pepper (Capsicum annum.L.) plants were grown by mixing certain proportions of organic fertilizers which were obtained from hazelnut husk fertilizer and corn plant. To this end, seven different mixtures were prepared, which consisted of the following: 100 % soil, 1% Hazelnut husk fertilizer + 1485g soil, 1 % Corn organic fertilizer + 1485g soil, 2 % Hazelnut husk fertilizer + 1470 g soil, 2 % Corn organic fertilizer + 1470g soil, 3 % Hazelnut husk fertilizer + 1455 g soil and 3 % Corn organic fertilizer + 1455 g soil.While organic fertilizers, which were mixed with the soil in different proportions, had a statistically significant effect on the plant length and root length of the tomato plant; their effects on the trunk diameter, plant wet and dry weight, root dry and wet weight were found insignificant. As for the pepper plant, while the effects of the organic fertilizers on root length, plant dry weight, root wet and dry weight were found significant; their effects on the plant length, trunk diameter and plant weight were found insignificant. The effects of different organic fertilizers on the amounts of N, P, K, Fe, Zn, Mn in the tomato plant were found statistically significant; however, their effects on the amounts of Ca, Mg, Cu were not found significant. Comparing with the limit values stated for the tomato plant, the level of N, P, K, Zn was found low, the level of Fe, Cu and Mn was sufficient, the level of Ca, Mg was high. As for the pepper plant, while the effects of organic fertilizers on the amounts of N, Mg, Cu, Mn were statistically significant, their effects on the amount of P, K, Ca, Fe, Zn were found insignificant. Comparing with the limit values stated for the pepper plant, the level of Mn was low, the levels of N, P, Ca, Mg, Fe, Zn were sufficient, the levels of K, Cu were high.