Karışık bromomagnezyum diorganokuprat bileşiklerinin C-C eşleşmesinde grup seçimliliğinin sentetik ve mekanistik araştırılması
Synthetic and mechanistic investigation of grup selectivity in the C-C coupling of mixed bromomagnesium diorganocuprates
- Tez No: 233618
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDER ERDİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Karışık diorganokupratlar, C-C eşleşmesi, grup seçimliliği
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Karışık kupratlarda kimyasal selektifliğin kuprat türüne ve reaksiyon değişkenlerine bağlılığı araştırılmıştır. Her iki grubun da etkileştiği bromomagnezyum di n-alkilkupratlarda (n-alkil=n-bütil, n-heptil) ve bir grubun etkileştiği n-alkilfenilkupratlarda (etkileşmeyen grup fenil) Cu(I) bileşiklerinin ve Lewis asidi veya bazı katkı maddeleri ve ortak çözücülerin alkil eşleşmesinde grup seçimliliğini etkilemediği bulunmuştur. n-Bütil(n-heptil)kupratda alkil eşleşmesi veriminin homokupratlardan daha yüksek olduğu ve n-bütil(sübstitue fenil) kupratlarda etkileşmeyen grubun n-bütil eşleşmesi verimini değiştirdiği gözlenmiştir.Karışık kupratlar, RRRTCuMgBr bileşiklerinde, etkileşen grup RT reaksiyon hızının etkileşmeyen grup RR'ye bağlılığı için de bir mekanizma önerilmiştir. n-Bütil(sübstitue fenil) kupratların n-alkil bromürlerle reaksiyon hızları yarışmalı kinetik yöntemle ölçülmüş ve Taft bağıntıları araştırılmıştır. Reaksiyon hız sabitlerinin ve Taft sabitlerinin fenil substituentine bağlı olması, çalışmada önerdiğimiz ?Karışık kupratlarda RRRTCuMgBr, RR?Cu bağının gücü RT?E oluşma hızını etkiler? hipotezimizi kanıtlamıştır.
Özet (Çeviri)
The dependence of chemoselectivity of mixed cuprates on the reaction parameters has been investigated. Cu(I) compounds and Lewis acid or Lewis base additives and cosolvents does not change the group selevtivity in the alkyl coupling reaction of bromomagnesium n-butyl(n-heptyl)cuprates in which both groups react and also n-butyl(substituted phenyl)cuprates in which only n-butyl group react. However, it has been observed that the coupling yield of n-butyl(n-heptyl)cuprate is higher than the yield of homocuprates and n-butyl coupling yield of n-butyl(substituted phenyl)cuprates changes depending on the residual phenyl group.A mechanism has been also offered for the effect of residual group, RR on the reaction rate of transferred group, RT in the alkylation of RRRTCuMgBr reagents. The alkylation rates of n-butyl(substituted phenyl)cuprates has been found by a method of competitive kinetics and Taft relationships for the alkylation reactions has been investigated. The dependence of reaction rates and positive Taft reaction constants on the substituents of residual phenyl groups has been evaluated to support our hypothesis that ?the strength of RR?Cu bond affects the reaction rate of RT group of RRRTCuMgBr compounds.?Key Words : Mixed diorganocuprates, C-C coupling, grup selectivity