Atom ve molekül orbitalleri
Atomic and molecular orbitals
- Tez No: 233651
 - Danışmanlar: PROF. DR. RZA ABBASOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: Bisbenzotetrasiklo[6.2.2.23, 6.02, 7]tetradeca-4, 13-tetraen, DFT Metotları, Modern Atom Modeli, Atomik Orbital, Molekül Orbitalleri, Molekül Orbital Teorisi, DFT Calculations, Bisbenzotetracyclo[6.2.2.23, 6.02, 7]tetradeca-4, 13-tetraene, The Modern Atomic Theory, Atomic Orbitals, The Molecular Orbital Theory, Molecular Orbitals
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada, Klor'un, Bisbenzotetrasiklo[6.2.2.23,6.02,7]tetradeca-4,9,11,13-tetraen(BBTT) molekülüne elektrofilik katılma reaksiyonunun mekanizması ve sterokimyası kuantum kimyası metotları ile araştırılmıştır. BBTT molekülünün yapısı, çifte bağlarının piramitleşmesi, klorun bu moleküle elektrofilik katılma reaksiyonunun katyonik ara ürünlerinin yapıları, kararlılıkları ve de reaksiyonunun izlediği yol çözücünün etkisi de hesaba katılarak incelenmiş, elde edilen ürünlerin kararlılıkları ve sterokimyası DFT Metotları ile araştırılmıştır.Ayrıca bu çalışmada, bilim adamlarının, maddenin yapısını aydınlatmada, binlerce yıllık geleneksel düşünceyi nasıl yıktıklarından ve maddenin asıl yapıtaşlarının atomlar olduğunu deneylerle ispatladıklarından sonra atomun yapısını aydınlatmak üzere ileri sürdükleri atom modellerinden kısaca bahsedilmiştir.Günümüzde geçerli olan Modern Atom Modeli ve onun getirdiği bir yenilik olan Atomik Orbital kavramı üzerinde ağırlıkla durulmuştur. Elektronun hareketini açıklamakta kullanılan dalga fonksiyonlarının özelliklerinden geniş bir şekilde bahsedilmiştir. Bununla birlikte, elementlerin elektron yapılarının nasıl belirlendiği açıklanmıştır.Moleküllerin oluşmasını sağlayan kimyasal bağların aslında atom orbitallerinin örtüşmeleri sonucu oluşturdukları Molekül Orbitalleri olduğunu savunan Molekül Orbital Teorisi üzerinde ağırlıkla durulmuş, basit moleküllerin molekül orbitallerinin basit grafik yaklaşımla nasıl belirlendiği açıklanmış ve daha karmaşık bileşiklerin bağlanmasını açıklamak için, simetri kavramı ve grup teorisinin molekül orbital modelinde nasıl uygulandığı örneklerle verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, the mechanism and stereochemistry of electrophilic addition of chlorine to Bisbenzotetracyclo[6.2.2.23,6.02,7]tetradeca-4,9,11,13-tetraene(BBTT) molecule have been investigated by the methods of quantum chemistry. The structure of the BBTT molecule, the pyramidalizations of its double bonds, the structure and stability of the cationic intermediates of the addition reaction of chlorine to BBTT, the solvent effects to this reaction, the direction of addition reaction and the stereochemistry of the products have been investigated by DFT Methods.Besides it was briefly mentioned how scientists had broken down thousands of years of traditional ideas regarding the structure of matter, theories were put forward to explain its sturucture after they had experimentally proved atoms were exact materials of matter.The Modern Atomic Theory and Atomic Orbitals concept which came with this new view, was much more detailed in their explanaion. The topic of characteristics of wave fucntions which are used to explain electron movements was also given in detail. In addition to this, clarificatin of electron structures of elements was also covered.The Molecular Orbital Theory states that chemical bonds cause the making up of moleculs, these are actually overlapped atomic orbitals. Detailed is an explanation how to clarify Molecular Orbitals of simple molecules by using simple graph method. Examples were given how to apply symmetry and group theory on moleculer orbitals theory in order to clarify bondings of more complex compounds.