Tokat Erbaa Silahtar Ömer Paşa Camii restorasyon önerisi
The restoration proposal of the Tokat Erbaa 'Silahtar Ömer Paşa? Mosque
- Tez No: 233711
- Danışmanlar: PROF. DR. CAN HERSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Cami, Erbaa, Restorasyon, Silahtar Ömer PaşaCami, Tokat, Erbaa, Mosque, Restoration, Silahtar Ömer PaşaTokat Timber Multi-column
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmanın konusu Tokat ili Erbaa ilçesine bağlı Akça (Fidi) Köyünde inşa edilmiş olan `Silahtar Ömer Paşa Camii'nin için bir restorasyon önerisinin hazırlanmasına yöneliktir. Çalışmanın amacı hem mimari özellikleri hem de sanat tarihi açısından özgün bir konuma sahip olan Silahtar Ömer Paşa Camii'nin özgün değerlerinin korunarak gelecek nesillere aktarılabilmesi için bir öneri geliştirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda tarihi öneme sahip olan caminin bugünkü durumu yerinde incelenerek ve rölöve ölçüleri alınarak sayısal ortamda belgelenmiştir. Yapı ile ilgili tüm yazılı ve görsel belgelerin değerlendirilmesi ile de restitüsyon çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca restitüsyon çalışması kapsamında Anadolu'daki diğer ahşap direkli camilerin mimari özellikleri incelenmiş karşılaştırmalı çalışmalarla yapının özgün durumu araştırılmıştır. Elde edilen veriler değerlendirilerek tarihi yapı için çağdaş ve uygulanabilir restorasyon projesi geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the restoration proposal of the `Silahtar Ömer Paşa? Mosque constructed in Akça which is the town of Erbaa county in the city of Tokat. The aim of the study is to develope a proposal of the conservation of `Silahtar Ömer Paşa? Mosque which has unique properties both architectural and history of art point of view in order to convey to next generation. For this purpose, this historically important mosque have been analyzed on-site, relief measurements have been taken and documented in digital environment. Reassembling was done by evaluating building?s all written, visual and graphical documents. Furthermore, in the scope of this study, other timber pillared mosques in Anotolia was examined and compared with this mosque in order to determine its originality. Consequently, in the light of obtained data and evaluations, modern and applicable restoration proposals of `Silahtar Ömer Paşa? Mosque were developed and proposed.