A hybrid methodology in process modeling: ?from-to chart process discovery?
Süreç modellemede hibrit bir metodoloji: ?nereden-nereye çizelgesine dayalı süreç buluşu?
- Tez No: 233764
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİFE BAYKAL, YRD. DOÇ. DR. PINAR ŞENKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nereden-nereye Çizelgesine Dayalı Süreç Buluşu, Süreç Modelleme, Süreç Madenciliği, Nereden-nereye Çizelgesi, Olay Kayıtları, From-to Chart Based Process Discovery, Process Modeling, Process Mining, From-to Chart, Event Logs
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Küreselleşme sonucunda dönüşüme uğrayan karmaşık iş süreçlerinin yönetimi için jenerik süreç modelleme ve süreç uygulama kabiliyetlerine sahip güçlü bilgi sistemlerinin geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.Güncel bilgi sistemlerinin kurumlarda yoğun olarak kullanılmasına rağmen, iş süreçlerinin otomasyonundaki gerçek etkileri tasarım safhasında karşılaşılan problemlerle kısıtlanmaktadır. Aslında bu tasarım safhası zaman alıcı, çoğunlukla öznel ve eksiktir.Bu çalışmanın kapsamında, ters bir yaklaşım izlenmiştir. Süreç tasarımıyla başlamak yerine, olay kayıtlarından ilginç eğilimler keşfetme methodu esas alınıp ?Nereden-nereye Çizelgesine Dayalı Süreç Buluşu? adında yeni bir veri analiz metodolojisi önerilmektedir.Bu hibrit metodolojide, temel olarak üretim yerinde malzeme taşıma problemlerininçözümünde yararlanılan ?nereden-nereye çizelgesi? olay tarihçelerinde yer alan işlemler arasındaki geçişleri izlemek ve bu ham ilişkileri optimum işlem dizisine dönüştürmekamacıyla ön-uç olarak kullanılmaktadır. Daha sonra metodolojinin arka-ucu olan revize edilmiş süreç madenciliği ile, elde edilen optimum işlem dizisi süreç modeline dönüştürülür.
Özet (Çeviri)
The managing of complex business processes, which are changed due to globalization, calls for the development of powerful information systems that offer generic process modeling and process execution capabilities.Even though contemporary information systems are more and more utilized in enterprises, their actual impact in automatizing complex business process is still limited by the difficulties encountered in design phase. Actually this design phase is time consuming, often subjective and incomplete.In the scope of this study, a reverse approach is followed. Instead of starting with process design, the method of discovering interesting patterns from the navigation traces is taken as basis and a new data analysis methodology named ?From-to Chart Based Process Discovery? is proposed.In this hybrid methodology ?from-to chart?, which is fundamentally dedicated to material handling issues on production floor, is used as the front-end to monitor the transitions among activities of a realistic event log and convert these raw relations into optimum activity sequence. Then a revised version of process mining, which is the back-end of this methodology, upgrades optimum activity sequence into process model.