Cevizden çeşitli yollarla elde edilen doğal ve modifiye aktif karbonlar üzerinde katalaz enzim adsorpsiyonu ve kinetiğinin incelenmesi
Studing catalaz enzyme adsorbtion and kinetix on natural and modify active carbons that optain from walnut in various methods
  1. Tez No: 233793
  2. Yazar: MEHTAP ERTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Katalaz enzimi, Aktif Karbon, Adsorpsiyon, Catalaze enzyme, Active carbon, Adsorbtion
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada aktif karbon üzerine katalaz enziminin (E.C.1.11.1.6) adsorpsiyonu ve sabit pH da (pH=7) inkübasyon süresi araştırıldı.Adsorpsiyon için optimum şartları belirlemek amacı ile pH, sıcaklık, iyonik şiddet ve enzim kil oranı ve asitle muamele gibi parametrelerin etkileri ayrı ayrı değerlendirildi. Endüstiriyel üretimde kullanılacak immobilize enziminin kararlılığını tespit etmek için, adsorbe-enzim (aktif kömür) miktarının aktivitesini, iki ay süresince (60 gün) %76,8 oranında koruduğu belirlendi. Bazı hallerde enzimler, en yüksek etkinliği belirli bir pH aralığında gösterirler. Enzim immobilizasyonundan sonra enzimin optimum pH değerinde kayma gözlendi. Serbest enzimin pH'sının 7 olduğu, inmobilize enzimin optimum pH'sının 7-8 arasında ve asitle muamele edilmiş aktif kömürün pH'sının 6 civarında olduğu tespit edilmiştir.Çalışmanın ikinci aşamasında serbest ve immobilize enzimler için Km ve Vmax değerleri, değişik konsantrasyonlarda substrat çözeltileri kullanılıp, enzim aktivitelerinden 1/S ve 1/V değerleri bulunarak Lınewearver-Burk grafiklerinden belirlendi.En son aşama olarak kil asitle muamele edildi. Asitle muamele görmüş kil ile saf enzim immobilize edildikten sonra birinci ve ikinci aşamada yapılan işlemler tekrar edildi.Bütün aktivite tayinleri 240 nm'de Ultraviyole Spektroskopisi ile yapıldı.Yapılan bu çalışmada aktif kömürün, iyonik şiddet etkisi altında iyi bir tutucu olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, adsorbtion of catalase enzyme on active carbon and the duration of incubation on stable pH (pH=7) has been searched.The effects of some parmeters such as pH, heat, ionic tubulance, the rate of enzyme-clay and treatment whit acid were evaluated seperately to determine the optimum condition for adsorbtion. To find out the determination of immolize enzyme that will be used in industrial products, it has been designated that the amount of adorbed enzyme has safet its activty on the rate of %76.8 for 2 months (60 days). It has been that seen that after enzyme immolilization, there has been a change on the value of optimum pH. It has been found out that the pH of free enzyme is 7, immobilized enzyme?s pH is between 7-8 and obseved enzymes swich has treated with acid optimum pH is nearly 6.In the second phase of the study, for the free and immobilized enzymes, Km and Vmax values, on different consontrations by using substract solutions, by finding 1/S and 1/V values on enzyme activites has been found out that on Linewaver-Burk graphics.As the last phose the clay was treated by acid. After, pure enzyme and this clay which has been trcaed been done in the first and second phoses were done once again.All the determinations of activites were done in 240 nm by ultraviole spectroscopy.According to these optained findings, it has been decided that activi coal can be a good keeper under the effect of ionic turbulance.