Characterization of sheep liver cytosolic phenol sulfatransferase
Koyun karaciğer sitozolünde fenol sülfotransferazının karakterizasyonu
  1. Tez No: 23396
  2. Yazar: AYHAN TOPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUDE İŞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fenol sülfotransf eraz, PAPS, koyun karaciğeri, kinetik özellikler, Phenol sulfotransf erases, PAPS, kinetic properties, sheep liver Science codes: 401.02.00, 401.01.05 IV
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZ KOYUN KARACİĞER SİTOZOLÜNDE FENOL SÜLFOTRANSFERAZININ KARAKTERİZASYONU TOPRAK, Ayhan Yüksek Lisans Tezi, Biyokimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mesude İşcan Şubat, 1992, 72 sayfa Fenol sülfotransferaz (EC 2.8.2.1, PST) tarafından katalizlenen sülfat konjugasyonu, bir çok fenollü ve katekollü ilaçların ve nörotransmiterlerin vücuttan atılımını sağlayan önemli bir metabolik yoldur. Bu enzimin koyun karaciğeri sitozolünde varlığı saptanmıştır. Enzimin özgül aktivitesi 21,47 i 3,39 nmole p-NP-SO4/mg protein/dakika (ortalama ± standart hata, n=20) olarak bulunmuştur. p-Nitrofenolün (p-NP) sülf atlanması, 1 mi reaksiyon ortamında, 0,5 ug sitozol proteinine kadar, protein miktarı ile doğru orantılıdır. Reaksiyon hızı 10 dakikaya kadar zamanla doğru orantılı olarak artmıştır. PST aktivitesine pH etkisi aynı konsantrasyonda dört farklı tampon (Tris- asetat, potasyum fosfat, Tris-HCl ve HEPES-NaOH) kullanılarak incelenmiştir. Koyun karaciğer PST maksimum aktivitesini potasyum fosfat ve Tris-HCl tamponu ile sırasıyla 7,5 ve 7,8 de göstermiştir.Enzimin, substratı olan p-NP ile 0,5 mM ve 1,0 mM p-NP konsantrasyonlarında doygunluğa ulaştığı gösterilmiştir. Lineweaver-Burk grafiğinden enzimin substratı için iki farklı görünen Km değeri (0,154 mM ve 0,77mM) hesaplanmıştır. Bu bulgular koyun karaciğerinde p-NP sulfatlanmasını katalizleyen iki ayrı enzimin varlığını veya aynı enzimin farklı iki formunun bulunduğunu düşündürmektedir. Ayrıca, farklı iki substrat konsantrasyonunda ölçülen enzim aktivitelerinin, ısı ön uygulamasına karşı gösterdikleri farklı hassasiyet de bu bulguları destekler yöndedir. PST enziminin kof aktör PAPS ile 3,0-4,5 uM civarında doyurulduğu saptanmıştır. Enzimin PAPS için görünen Km değeri 1,16 ± 0,10 pM olarak hesaplanmıştır. PST enziminin aktivitesinin tayini için gerekli olan kofaktor PAPS, bira mayasından amonyum sülfat çöktürmesiyle elde edilen sülfat aktive eden enzim sistemi kullanılarak sentezlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF SHEEP LIVER CYTOSOLIC PHENOL SULFOTRANSFERASE TOPRAK, Ayhan M.Sc. in Biochemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mesude işcan February, 1992, 72 pages Sulfate conjugation catalyzed by phenol sulfotransf erase (EC 2.8.2.1, PST) is an important metabolic pathway for the excretion of many phenolic and catechol drugs and neurotransmitters. This enzyme is found to be present in sheep liver cytosol. The specific activity of sheep liver cytosolic PST is determined as 21.47 ± 3.39 nmoles P-NP-SO4/ mg protein/min (mean i S. E., n=20). The rate of p-nitrophenol (p-NP) sulfation was linear upto 0.5 ug of cytosolic protein per 1 ml of incubation mixture. The reaction was linear with time for at least 10 minutes. The effects of pH on PST activity was assayed using four different buffers (Tris- acetate, potassium phosphate, Tris-HCl, and HEPES-NaOH), all at the same concentrations. The sheep liver p-NP sulfotransf erase showed its maximum activity in potassium phosphate and Tris-HCl buffers at the pH values 7.5 and 7.8, respectively. iiiThe enzyme seemed to be saturated by its substrate, p-nitrophenol, at 0. 5mM and 1.0 mM p- nitrophenol concentrations. The Linewaver-Burk plots were curvilinear. Two different apparent Km values were calculated as 0.154 mM and 0.770 mM from Lineweaver-Burk plot. This suggested that there were either two forms of enzyme or two different enzyme which sulfated p- nitrophenol. This possibility was supported by the finding that the sensitivity of the enzyme activities obtained at two different substrate concentrations to heat pretreatment were different. PST seemed to be saturated by its cof actor, PAPS, at almost 3.0-4.5 yM PAPS concentration. The apparent Km value for PAPS was calculated as 1.16 ± 0.10 uM. PAPS, which was required for the determination of PST activity was enzymatically synthesized in the presence of sulfate-activating enzyme system isolated from dry Baker's yeast by ammonium sulfate fractionation.