Characterization and partial purification of sheep kidney and liver cytosolic glutathione-s-transferases: A comparative study
Koyun böbrek ve karaciğer glutatyon s-transferazlarının karşılaştırmalı olarak karakterize edilmesi ve kısmen saflaştırılması
  1. Tez No: 29576
  2. Yazar: AWNİ ALİ ABU-HİJLEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUDE İŞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Biochemistry, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Glutatyon S-transferazlar, koyun karaciğeri, koyun böbreği, izozimler, metal inhibisyonu, Glutathione-S-transf erases, sheep kidney, sheep liver, isozymes, metal inhibition
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
oz KOYUN BÖBREK VE KARACİ?ER GLUTATYON S-TRANSFERAZLARININ KARŞILAŞTIRMALI OLARAK KARAKTERİZE EDİLMESİ VE KISMEN SAFLAŞTIRILMASI ABU-HIJLEH, Awni Ali Yüksek Lisans Tezi, Biyokimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Mesude İŞCAN Ocak, 1993, 138 sayfa Glutatyon S-transferazlar (GST) (EC 2.5.1.18) vücudâ giren yabancı maddelerin veya metabolitleririin glutatyon ile konjugasyon sonucunda detoksifiye rol oynayan enzimler grubudur. Bu çalışmada, koyun böbrek ve karaciğer GST'lerinin özellikleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. GST aktivitesi bütün izozimlerin ortak substrati olan l-kloro-2,4-dinitro benzen (CDNB) kullanılarak tayin edilmiştir. Özgün GST aktivitesi karaciğerde 1190±40 nmol/dak/mg protein ve böbrekte 223±18 nmol/dak/mg protein olarak saptanmıştır. Reaksiyon hızınin karaciğerde 20 f/g, böbrekte 62 p.q sitozol proteinine kadar doğru orantılı arttığı görülmüştür. Koyun karaciğer ve böbrek GST'lerinin en yüksekaktiviteleri sırasıyla pH 7,0 ve pH 6, 8 'de saptanmıştır. Koyun karaciğer ve böbrek GST'lerinin 1,0 mM CDNB ve GSH konsantrasyonlarında doygunluğa ulaştıkları gözlenmiştir. Karaciğer GST'lerinde CDNB için Vmax ve Km değerleri, sırasıyla, 1675 nmol/dak/mg protein ve 0,424 mM olarak ve GSH için 1684 nmol/dak/mg protein ve 0,281 mM olarak hesaplanmıştır. Oysa, böbrek GST'leri karaciğerden farkli olarak, CDNB için en az iki Vmax (vmaxı~l95 nmol/dak/mg protein, Vmax2=324 nmol/dak/mg protein) ve K^ (1^=0,045 mM, 1^2=0,240 mM) değeri göstermiştir. Böbrekte GSH için üç farklı Vmax (Vmaxl= 148 nmol/dak/mg, Vmax2=52 1 1 nmol/dak/mg ve Vmax3=372 nmol/dak/mg) ve Km (Kmı=s 0,033 mM, 8^2= 0,115 mM ve 1^3= 0,750 mM) değeri bulunmuştur. Karaciğer ve böbrek GST'lerinin, Ni, Cd ve Hg gibi metallerden farkli olarak etkilendikleri belirlenmiştir. Koyun karaciğer ve böbrek GST izozimleri CM-ve DE-Selüloz kolonlarından kısmen saflaştırılmiş ve alt birim moleküler ağırlıkları SDS-poliakrilamit jel elektrof orezinde belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION AND PARTIAL PURIFICATION OF SHEEP KIDNEY AND LIVER CYTOSOLIC GLUTATHIONE-S-TRANSFERASES : A COMPARATIVE STUDY ABU-HI JLEH, Awni Ali M. Ş. in Biochemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mesude IŞCAN January, 1993, 138 pages Glutathione-S-transf erases (GSTs) (EC 2.5.1.18) are the group of multifunctional enzymes which play a role in the detoxification of various foreign compounds and their metabolites by catalyzing their conjugation with glutathione (GSH). In this study, some properties of sheep liver and kidney GSTs were examined comparatively. The GST activities were determined using l-chloro-2,4- dinitrobenzene (CDNB) as a general substrate for GST isozymes. The specific activities of liver and kidney GSTs were found as 1190±40 nmol/min/mg protein and 223418 nmol/min/mg protein, respectively. The rate of reaction was linear upto 20 p.q of liver and 62 nq of kidney cytosolic protein. The sheep liver and kidney GSTs. a t illshowed their maximum activities at pH values around 7.0 and 6.8, respectively. Sheep liver and kidney GSTs seemed to be saturated by both GSH and CDNB at 1.0 mM concentration. The Vmax and Km values of liver GST for CDNB as a substrate were calculated as 1675 nmol/min/mg protein and 0.424 mM, respectively, and for GSH as 1684 nmol/min/mg protein and 0.281 mM, respectively. However, sheep kidney GST exhibited at least two different Vmax (Vmax2=195 nmol/min/mg protein, vntax2=B^^ nmol/min/mg protein) and K,,, (1(^=0.045 mM, 1^=0.240 mM) for CDNB. Regarding GSH as a substrate, three different Vmax (Vmaxl=148 nmol/min/mg, Vmax2=s211 nmol/min/mg, Vmax3=372 nmol/min/mg) and ^ (1^-1=0.033 mM, 1^2=0.115 mM, 1^3=0.750 mM) values were calculated. Liver and kidney GSTs also showed different inhibition patterns by metals such as Ni, Cd and Hg. Sheep liver and kidney cytosolic GST isozymes were partially purified on CM-and DE- Cellulose columns and their subunit compositions were examined by SDS-polyacrylamide gel electrophoresis.