Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüs alanı karot örneklerinin kil mineralojisi
Clay mineralogy of the core samples from Yuzuncu Yil University campus
  1. Tez No: 234006
  2. Yazar: ALİ KILIÇER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKER YAKUPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: YYÜ, kampüs, karot örneği, kil mineralojisi, x-ışını difraksiyon analizi, YYU, campus, core sample, clay mineralogy, x-ray diffraction analysis
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampus alanının zemin özelliklerini belirlemek amacıyla 2002 yılında 31 adet karotlu sondaj yapılmıştır. Sondaj karot örnekleri Kuvaterner yaşlı sedimanlardır. Bu tez çalışması kapsamında Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampus alanının zeminini oluşturan malzemenin, özellikle de düşey kalınlığı ve yanal yayılımı fazla olan killerin, mineralojik özelliklerinin ve kökenlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 98 adet seçilmiş örnek üzerinde x-ışını difraksiyonu toplam sediman ve x-ışını difraksiyonu kil fraksiyonu analizleri gerçekleştirilmiştir. Örneklerin toplam sediman mineralojisi, kuvars, kalsit, simektit, klorit, vermikülit, feldispat, mika, kristobalit, serpantin, amfibol mineralleri ile amorf silisden oluşmaktadır. Kil fraksiyonlarında ise simektit, klorit vermikülit, illit ve serpantin mineralleri belirlenmiştir. Simektit dışındaki mineraller ortama taşınarak gelmiş kırıntılı mineraller olarak yorumlanmıştır. Kil minerallerinin kökenine ilişkin yorum yapabilmek amacıyla seçilmiş 1 örnek üzerinde taramalı elektron mikroskop çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalarda volkanik malzemenin bozunma ürünü olarak otijenik simektit mineralleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In 2002, 31 drillings were achieved to determine the ground characteristics of Yuzuncu Yil University campus. Core samples are of Quaternary sediments. In this thesis an attemp was made to determine the mineralogical characteristics and origin of the material that form ground of the campus, especially of thick and widely laterally distributed clays,. For this purpose 98 chosen samples were analysed by using x-ray total sediment diffraction analysis and x-ray diffraction clay fraction methods. Total sediment mineralogy of the samples are composed of quartz, calcite, smectite, chlorite, vermiculite, feldspar, mica, cristobalite, serpentine, amphibole and amorf silica. Clay fractions consist of smectite, chlorite, vermiculite, illite and serpentine minerals. Except smectite all minerals are interpreted as detrital minerals. Scanning electron microscope studies were achieved on 1 sample to comment about the origin of clay minerals. The smectites that were formed by alteration of volcaniclastic material were determined on these studies.