Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüs alanı için uygun tarla içi sulama sistemlerinin belirlenmesi
- Tez No: 67911
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sulama, sulama sistemi, toprak, Irrigation, irrigation system, soil
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
VI oz Bu çalışmada, Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampus alanı topraklan için uygun sulama sistemlerinin belirlenmesinde alternatif sulama yöntemi seçimi araştırılması amaçlanmıştır. Üretim faktörleri içerisinde birim alandan alınan verimin artırılmasında önemli etkenlerden biri sulamadır. Sulamayı sağlamak için kurulan sulama sistemi planlanırken, sistemin yalnız bir su dağıtım şebekesi olarak düşünülmemesi, toprak ve bitki koşullarının da göz önüne alınması zorunludur. Bu nedenle sulamayı kontrol eden etkenlerin ayrıntılı olarak incelenmesi ve elde edilen verilerin amaca uygun olarak kullanımları gereklidir. Van ili Y.Y.Ü. iklim ve toprak verileri dikkate alınarak çeşitli sulama yöntemlerinin uygulanabilirliği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT The aim of this study was to investigate choices of analternative irrigation method in determining a suitable irrigation system for Yüzüncü Yıl University compus area. Among the production factors, irrigation is an important one to increase yield per unit area. When planning to establish an irrigationsystem to supply water, the system shauld no be cansidered just as a distribution reticulation and soil and plant canditions must be taken into cansideration. There fore, detaited studies of the factors controlling irrigation and proper use of data obtained from these studies are necessory. By cansidering informations on climate and soil, applicability of various irrigation methods was investigated.