Yeşil alan tesisinde kullanılan bazı buğdaygil (Poaceae) taksonlarının Van koşullarında uygunluğunun belirlenmesi
Determination of suitability of some poaceae taxa to establish grasslands in Van conditions
- Tez No: 234007
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HAKKI YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çim taksonları, çim kalitesi, kaplama derecesi, yaş otverimi, bitki boyu, yaprak rengi, adaptasyon
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma, Van Organize Sanayi Bölgesinde 2007 ? 2008 yıllarında yürütülmüşolup, serin iklim çim saha bitkilerinden onbeş taksonun bölgeye adaptasyonuincelenmiştir. Çim taksonları tesadüf parselleri deneme desenine göre denenmiş; çimkalitesi, kaplama derecesi, yaş ot verimi, bitki boyu, yaprak rengi özelliklerine her ikiyılın ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde bakılmıştır.İncelenen özellikler bakımından en yüksek değerlere sahip taksonlar, çimkalitesinde Lolium perenne L. k.f. ovation ve k.f. delawery, Festuca rubra L. var.trichophylla k.f. suzette, kaplama derecesinde Lolium perenne L. k.f. ovation, k.f.delawery ve k.f. linn, Festuca rubra L. var. trichophylla k.f. dawson, yaş ot verimindePoa pratensis L. k.f. geronimo ve k.f. conni, Festuca rubra L. var. rubra k.f. franklin,Festuca arundinaceae Schreb. k.f. cochise, bitki boyunda Poa pratensis L. k.f.geronimo, Festuca rubra L. var. rubra k.f. franklin, yaprak renginde Lolium perenne L.k.f. delawery, Poa pratensis L. k.f. conni olarak tespit edilmiştir.Van yöresi için park ve bahçelerin yeşil alan tesisinde, incelenen özelliklerbakımından; Lolium perenne L. k.f. ovation ile k.f. delawery, Poa pratensis L. k.f.geronimo ile k.f. conni, Festuca rubra L. var. rubra k.f. franklin, Festuca rubra L. var.trichophylla k.f. dawson ile k.f. suzette taksonlarının çim karışımlarında kullanılmasıuygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The adaptation of fifteen cool season grass taxa to the region was investigated inVan Organized Industrial Zone Fields between 2007 and 2008. The experiment wasconducted based on a randomised block design and grass quality, covarege rate, grassyield, plant height, and leaf colours were observed and measured in the spring, summerand fall seasons of each year.The highest grass quality was obtained from Lolium perenne L. cv. ovation andcv. delawery, Festuca rubra L. var. trichophylla cv. suzette, while the best covaregerate was obtained from Lolium perenne L. cv. ovation, cv. delawery and cv. linn,Festuca rubra L. var. trichophylla cv. dawson; the highest yield (weight) was obtainedfrom Poa pratensis L. cv. geronimo and cv. conn, Festuca rubra L. var. rubra cv.franklin, Festuca arundinaceae Schreb. cv. cochise, the highest plants were Poapratensis L. cv. geronimo, Festuca rubra L. var. rubra cv. franklin, the best leaf colourwas observed in Lolium perenne L. cv. delawery, Poa pratensis L. cv. conni.The mixtures of Lolium perenne L. cv. ovation with cv. delawery; Poa pratensisL. cv. geronimo with cv. conni, Festuca rubra L. var. rubra cv. franklin, Festuca rubraL. var. trichophylla cv. dawson and cv. suzette were suitable to establish parks andgrass lands in and around Van.Keywords; Grassland Taxa, Grass Quality, Coverage, Fresh Grass Weight,Plant Height, Leaf Colour, Adaptation.