İş doyumu ve çatışma çözme stillerini etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of factors that effect job satisfaction and conflict styles
  1. Tez No: 234211
  2. Yazar: TANSEN ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEHER A. SEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: s doyumu, çatısma çözme stilleri, bağlanmastilleri, job satisfaction, conflict styles, attachment styles
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalısmanın amacı vakıf üniversitesi idari kadrosunda bulunançalısanların is doyumu ve çatısma çözme stillerini etkileyen faktörlerinincelenmesidir. Bu amaçla ilk olarak, çatısma çözme stilleri, bağlanma stilleri,yas, cinsiyet, medeni durum, çalısma süresi bağımsız değiskenlerinin isdoyumunu yordayıp yordamadığı incelemistir. Bunun yanında bağlanmastillerinin çatısma çözme stillerini açıklayıp açıklamadığı arastırılmıstır.Bu arastırmada çesitli bölümlerde çalısan %65'i (162 kisi) kadın %35'i(86 kisi) erkek olan 248 kisilik bir çalısma grubuna Minnesota Doyum Ölçeği(MDÖ)?, Rahim Örgütsel Çatısma Envanteri (ROCI-II) , ?liski Ölçekleri Anketi(?ÖA) ve bireylerin özlük bilgilerini toplamak amacıyla da arastırmacıtarafından gelistirilen ?Kisisel Bilgi Formu? uygulanmıstır. Elde edilen verilerSPSS programıyla analiz edilmistir. Analizde çoklu doğrusal regresyonanalizi kullanılmıstır.Yapılan analizler sonucu is doyumu üzerinde, çatısma çözmestillerinden isbirliği-uzlasmanın pozitif ve anlamlı, uyma çatısma çözmestilinin ise negatif ve anlamlı bir yordayıcı etkiye sahip olduğu görülmüstür.Ayrıca cinsiyet değiskeni de is doyumunun önemli bir yordayıcısı olduğu veerkeklerin kadınlara göre is doyumlarının daha fazla olduğu ortaya çıkmıstır.Bununla birlikte bağlanma stillerinin hiçbirinin çatısma çözme stillerini(isbirliği-uzlasma, hükmetme,kaçınma, uyma) yordamadığı saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the factors that effect jobsatisfaction and conflict styles of staff members of a private university. For thispurpose, firstly, it is investigated whether independent variables as conflict styles,attachment styles, age, gender, marital status and work duration predict jobsatisfaction or not. Secondly, it is found out if attachment styles predict conflict stylesor not.In this study, Minnesota Satisfaction Inventory, Rahim Organizational ConflictInventory, Relationship Scale Questionnaire and Demographic Data Sheet wereconducted to a sample of 248 staff members of different departments. The sampleconsisted 65% (162 person) women and %35 (82 person) men. The data collectedwas analyzed with SPSS. In the analysis, stepwise multiple regressions wereapplied.The results of the analysis indicated that ?collaboration and compromise?conflict style is a positive and significant predictor of job satisfaction where asobliging style is a negative and significant predictor of job satisfaction. In addition theresults revealed that sex is a significant predictor of job satisfaction. According to thisresult men had higher level of job satisfaction than women. The findings also showedthat attachment styles don?t predict conflict styles.