Yükseköğretimde kurumsal özdeğerlendirme aracı olarak örgütsel zeka ölçeğinin kullanılması (Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi örneği)
The application of the organizational intelligence scale as an instrument of institutional self-evaluation in high education (The case of Atatürk University Kazım Karabekir Education Faculty)
- Tez No: 234285
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFİKA ŞULE ERÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Organizational İntelligence, İnstitutional Self-Evaluation, Swot Analysis
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı, yükseköğretimde örgütsel zeka ölçeğinin bir kurumsal öz değerlendirme aracı olarak kullanılıp kullanılamayacağını tespit etmektir. Bu soruya cevap bulmak amacıyla şu alt problemler araştırılmıştır.1.Örgütsel zeka ölçeğinin Kazım Karabekir Eğitim Fakültesinin durumuna ilişkin ortaya koyduğu sonuçlara.Genel verilere göreb.Fakültenin bölümlerine görec.Ünvanlara göred.Cinsiyete görenelerdir?2.Kazım Karabekir Eğitim Fakültesinin durumuna ilişkin hazırlanan öz değerlendirme raporunun sonuçları nelerdir?3.Örgütsel zeka ölçeği ve öz değerlendirme raporunun sonuçları arasında bir ilişki var mıdır?Araştırmanın evrenini Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesinde bulunan öğretim görevlileri ve öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklem bu gruplar içerisinden grup örnekleme yöntemiyle oluşturulmuştur. Araştırma; 2007-2008 öğretim yılı I. döneminde gerçekleştirilmiştir.Araştırmada betimsel yöntem ve iki farklı veri toplama aracı kullanılmıştır. Bunlardan birincisi Erçetin (2007) tarafından yükseköğretim kurumları için geliştirilmiş olan Çok Boyutlu Örgütsel Zeka Ölçeği (Multi-Dimensional Organizational Intellingence Scale-MULDIMORINS)'dir. Ölçek, yedi boyut ve 5'li likert tipi toplam 67 maddeden oluşmaktadır. İkinci veri toplama aracı kurumsal duruma ilişkin hazırlanan öz değerlendirme raporudur. Bu rapor kurum tarafından swot analizi tekniği ile hazırlanmıştır.Araştırmada öncelikle konuyla ilgili alanyazın taraması yapılmış, daha sonra anket tekniği ile elde edilen nicel verilere ise istatistiksel analiz yöntemleri uygulanmıştır. Bu bağlamda her bir demografik özellik için aritmetik ortalama ve standart sapmalar hesaplanmış ve anlamlı farklılık bulunup bulunmadığını belirlemek için Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve t-testi yapılmıştır. Daha sonra kurumun öz değerlendirme raporu ile Örgütsel zeka ölçeğinden elde edilen verilere içerik analizi uygulanmıştır.Yapılan değerlendirmeler sonucunda örgütsel zeka ölçeğinin mevcut öz değerlendirme yöntemlerinin bir çok eksik yönünü tamamladığı ve öz değerlendirme aracı olarak kullanılabileceği sunucuna ulaşılmıştır.Anahtar SözcüklerÖrgütsel zeka, Kurumsal öz değerlendirme, Swot Analizi
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify whether the organizational intelligence scale can be applied as an instrument of institutional self-evaluation in higher education. In order to answer this question following sub problems are studied :1.What are the results of organizational intelligence scale?s application obtained about situation of Kazım Karabekir Education Faculty according to; (1)general data, (2)department of the faculty, (3)titles, (4)sexuality?2.What are the results of self-evaluation report prepared for Kazım Karabekir Education Faculty?3.Is there a correlation between organizational intelligence scale and self-evaluation report?The population of the study comprises the students and academicians in Ataturk University Kazım Karabekir Education Faculty. Group sampling method is applied accordingly. The study realized under I. semester of the 2007-2008 education year.Descriptive method and two different instruments for collection of data are used in the research. The first one is Multi-Dimensional Organizational Intellingence Scale (MULDIMORINS) which was developed by Erçetin (2007) for higher education institutions. Scale consists of seven dimensions and a total of 67 items of five-level Likert item. The second one is self-evaluation report prepared for institution. This report is prepared by using SWOT Analysis Technique.In the study a review of literature has been done and statistical analyses has been applied to survey data. The means and standard deviations are calculated for each of demographic attribute and one way variance analysis(ANOVA) and t-test are applied to figure out whether there are significant differences or not. After that content analysis is applied to the data obtained from organizational intelligence scale and self-evaluation report.It is determined that organizational intelligence scale help to strengthen the weak sides of self-evaluation report and it can use as an instrument for self-evaluation.