İşyerinde yıldırma (mobbing) algısına ilişkin bir alan çalışması
A field study regarding to mobbing perceptions
  1. Tez No: 234287
  2. Yazar: İNCİ SELİN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, yıldırma, mobbing algısı, işyerinde psikolojik taciz, işyerinde psikolojik şiddet, Mobbing, mobbing perceptions, workplace bullying, workplace harassment, psychological violence at work
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Çalışma hayatında pek çok kişiyi uzun yıllardır fiziksel ve ruhsal yönden etkilemesine rağmen, ancak 1980'li yılların sonlarından itibaren adı konulan ve incelenmeye başlayan ?mobbing? kavramı üzerine yapılan araştırmaların çoğu kurbanlar ile yapılan yüzyüze görüşmelere dayandığından, bu konuda sayısal verilerin azlığı göze çarpmaktadır. Özellikle Türkiye'de bu sendromu yaşayan çok sayıda kişi olduğu tahmin edilmekte, ancak konu ile ilgili farkındalığın yeterince yaratılamadığı görülmektedir.Ülkemizde bu konuda yapılan çalışmalara katkıda bulunulması ve kavramın bilinirliğinin artırılması amacıyla, LIPT ölçeği kullanılarak Ankara ilindeki çalışanların yıldırma algılarının düzeyi tespit edilmeye çalışılmış, bu algıların demografik değişkenler karşısında değişim gösterip göstermediği araştırılmıştır. Yapılan analizlerde SPSS paket programı vasıtasıyla T testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) uygulanmıştır.Araştırmaya katılan 224 kişinin anket sorularına verdikleri yanıtların değerlendirilmesi sonucunda, Ankara ilindeki çalışanların yıldırma algısı düzeylerinin yüksek olmadığı tespit edilmiş, cinsiyet, yaş, medeni durum ve mevcut işyerinde çalışma süresi gibi demografik değişkenler açısından herhangi bir farklılığa rastlanmamıştır. Çalışılan sektör açısından yapılan değerlendirmeler; ?yaşam kalitesi ve mesleki duruma saldırı? alt boyutu açısından kamu sektöründe çalışanların özel sektörde çalışanlara kıyasla ?mobbing? eylemlerine daha fazla maruz kaldıkları yönünde bir algıya sahip olduklarını göstermektedir. Araştırmadan elde edilen ve tutarlı sayılabilecek bir diğer sonuç; toplam ölçek puanları bakımından katılımcıların son 10 yıl içinde çalıştıkları işyeri sayısı arttıkça yıldırma algılarının artmasıdır. Neticede, elde edilen sonuçların genel olarak literatür açısından beklenen sonuçlar olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Although influencing many workers? physical and psychological health for years; research on ?workplace mobbing? have been conducted only since the late 1980s. As most of research are based on face-to-face interviews with victims, there is a shortage of quantitative data on this topic.In order to contribute to existing studies and create a mutual understanding, this study examines the level of mobbing perceptions of workers in Ankara/Turkey and whether it differentiates according to demographic variables. A questionnaire including demographic questions, LIPT scale and two more questions about the victims? perceptions about who the perpetrator is and how they reacted to those attacks, has been applied to subjects. SPSS program, T test and One Way ANOVA test were used for the analysis.Results based on the responses of 224 participants indicate that, the level of mobbing perceptions of workers in Ankara is not high and there are no differences in these perceptions according to demographic variables like gender, age, marital status and working duration. Regarding to the sector, public sector workers perceive themselves more victimized than private sector workers in only one subdimension out of five. Another result is that, mobbing perceptions of workers increase in line with the number of workplaces employed. As a conclusion, the results were not surprising given the characteristics of the mobbing process.