Çeşitli meslek elemanlarının sokakta çalışan çocuklar sorununa ilişkin görüşleri: Ankara ve İstanbul illeri örneği
Views of various professionals about the problem of children working on the street. An exemplary of Ankara and İstanbul provinces
- Tez No: 234289
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KASIM KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sokakta çalışan çocuklar, çeşitli meslek elemanları, Children working on the street, various professionals
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada, çeşitli meslek elemanlarının sokakta çalışan çocuklar sorununa ilişkin görüşlerine odaklanılmıştır. Araştırma öncesi yapılan ön araştırmalar sonucunda, Türkiye'de özellikle sokakta çalışan çocuklar alanında çalışan meslek elemanlarına ilişkin yapılmış doğrudan bir çalışmaya rastlanmamıştır.Bu araştırma, sokakta çalışan çocuklarla çalışan meslek elemanlarının değişik illere dağılması, süre ve olanakların el vermemesi nedeniyle, Ankara ve İstanbul'daki ÇOGEM (Çocuk ve Gençlik Merkezi)'lerde çalışan meslek elemanları ile sınırlandırılmıştır. Veri toplama aracı olarak ?soru kağıdı? kullanılmıştır.Çalışmanın sonucunda, görüşülen meslek elemanlarının tamamına yakın bir oranı sokakta çalışmanın çocukların duygusal, fiziksel ve sosyal gelişimleri üzerinde ağır negatif etkileri olduğunu ifade etmişlerdir. Toplumda çocuklara yönelik güçlü acıma ve koruma duygusunun var olması nedeniyle ailelerin çocukları sokakta çalıştırdıkları ve sorunun toplum için tehdit oluşturacak bir boyutta olduğu, meslek elemanlarının büyük bir oranı tarafından paylaşılan başka bir araştırma sonucunu yansıtmaktadır.Meslek elemanları alanda çalışan STÖ'lerin yeterince etkili olmadığını ve STÖ'lerce gerçekleştirilen projelerin sorunun çözümü amacına uygun olmadığını ve STÖ'ler arasında ve STÖ'lerle kamu kurumları arasında eş güdümlü bir çalışmanın olmadığını belirtmişlerdir. Araştırmanın bir başka çarpıcı sonucu ise, sokakta çalışan çocuklardan alışveriş yapmanın doğru görülmemesidir.Son olarak, çocukların sokakta çalışmalarından ailelerin rahatsız olmadığı ve çocukların evde genellikle duygusal, fiziksel ve cinsel istismara maruz kaldıkları meslek elemanlarınca kabul edilen başka bir görüştür. Verilerin analizi ardından, sorunla ilgili çözüm önerilerinin getirilmesiyle çalışmaya son verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is focused on the views of various professionals about the problem of children working on the street. In pre-research examination, it wasn?t encountered with a study which has been carried out on the professionals who are working in the field of children working on the street.Due to the dispersion of the professionals who are working in the field of the children working on the street and limited time and other possibilities, this study was conducted with 80 professionals who were working at the Child and Youth Centres (CYC) in the provinces of Ankara and Istanbul. As data collection ?questionnaire? has been used.As a result of the research, almost all interviewed professionals confirmed that working on the street has severe negative impacts on children?s emotional, physical, social development. Another important outcome of the research would be that most professionals believe that the availability of compassion and mercy in the public towards these children makes the families work their children on the street. According to a high number of professionals the NGO?s which are functioning in this field are not enough effective, the projects implemented by these NGO?s are not problem solving oriented. One of the other striking outcomes of the research is that lots of professionals agree that shopping from children working on the street is not right and the problem of children working on the street is at an extent which constitutes a ?threat? for the public.Finally, a substantial rate of the interviewed professionals, believe that the families are not bothered by the fact that their children are working on the street and children working on the street are subject to emotional, physical and sexual abuse at home. After data analysis, the research was concluded with some recommendations in relation to the solution of the problem.