Himaye-i Etfal Cemiyeti ve eğitim boyutu
Himaye-i Etfal Cemiyeti and education level
  1. Tez No: 234385
  2. Yazar: MAHMUT DELİALİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇAGATAY ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Sosyal Hizmetler, Çocuk Esirgeme, Child, Social Works, Children ? Protection
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bu çalısmada; Sosyal hizmetlerin tanımı, Türk tarihinde kimsesiz çocuklara verilenhizmetler, bugünkü durum, yasal çerçeve, sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde durulmustur.Amaç, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun kurulus amacını ve kurulusundangünümüze yürüttüğü eğitim etkinliklerini ortaya çıkarmaktır. Belirtilen amaç doğrultusundakurucuları, kurulus süreci, faaliyet ve hizmetleri ortaya konulmaya çalısılmıstır.Arastırmanın yürütülmesinde tarihsel yöntem kullanılmıs olup verilere taramametoduyla ulasılmıstır. Bu sayede Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun hemgeçmisteki hem de simdiki durumu olduğu gibi tespit edilmeye çalısılmıstır.Türkiye'de; sosyal refah alanında görevli kurumlardan biri Sosyal Hizmetler ve ÇocukEsirgeme Genel Müdürlüğüdür. Fakat ihtiyaca tam cevap verememektedir. Çünkü ekonomiksorunlara dayalı sosyal sorunlar oldukça artmıs olup çocuk, kadın, özürlü eğitimi, yaslısorunları artıs eğilimdedir.Türkiye'de en büyük sorun ekonomik ve sosyal sorunlardır. Bu sorunlarınçözümlenmesi; çocuk yoksulluğunun azaltılması, çocukların yasama, büyüme ve gelisimleriaçısından gerekli mallara ve hizmetlere ulasma haklarının gerçeklestirilmesi anlamına gelir.Çocuk yoksulluğunun azaltılması, dezavantajlı çocukların topluma katılma fırsatlarınınartırılmasıdır. Bu iki konudaki duyarlılık birbirini destekleyici niteliktedir; ikisi birlikte, birinsan hakları konusu olarak çocuk yoksulluğu sorununun asılması için gerekli yapıyıolusturur. Çocukların yasama, gelisme ve eğitim hakları yasama geçirilmeden, esitfırsatlardan söz edilemez. Bunların gerçeklestirilmesinden sonra çözülmesi gereken fırsatesitliği sorunudur. Fırsat esitliğinden yararlanamadıkları sürece çocuklar yine yoksun kalacak,koruyucu ortamlar olusturulmadıkça sömürü riski devam edecektir.Bu arastırma, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun toplum içindeki yerive önemi ortaya koymustur. Ayrıca, kurum hakkında yapılan arastırmalarda kurumunincelenmeyen dönemlerle ilgili eksikliğini giderme yolunda kurulusundan günümüze bütüntarihi içerisinde gerçeklestirdiği eğitim faaliyetleri incelenmis, kurum tarihi ortayakoyulmustur.
Özet (Çeviri)
In this study; the service given to the orphans through the Turkish history,situation today, legal skeleton, problems and proposals for solution are emphasized.The aim of the study is to expose the foundation aim of the Instituion of SocialWorks and Children Protection and its educational activities. As appropriate forthe aim of the study, the founders, the foundation process, the activities and theservices of the institution is tried to be exposed.During the performance of the research, the historical method is used and thedatas are reached with the scanning method.Thanks to these methods, the situation ofInstituion of Children Protection in the past and today is tried to be determined.One of the institutions of Turkey, in charge of social wealth is the GeneralDirectorate of Social Works and Children Protection. But it doesn meet the needsproperly. Because the social problems based on economic problems has beenincreased, and also, the elders problem, the problems in education of women anddisabled are in tendency of increasing.The biggest problems in Turkey are economic and social problems. Themeaning of solving these problems is decraesing the poverty of children, realizationof the rights of children ? access to the necessary materials and services which areessential for their lifes and growth. To decrease children ? poverty is to increase theopportunities of disadvantaged children ? participation to the society. The sensitivityof these two subjects are supporting each other; they, together, form the necessarystructure to overcome the problem of children ? poverty. It is not possible to talkabout the equal opportunities unless the growth and education rights of chidren arerealized. Children will be devoid unless they take the advantage of equalopportunities, the risk of exploitation will continue unless protective circumstancesfor them is not created.This research brings up the situation and importance of Instituion of SocialWorks and Children ? Protection in the society. Besides, the educational activities ofthe instutition which has been done since the institution ? foundation are examinedfor the elimination of the deficiency of the institution from the times it was notinspected, hereby the history of the institution is introduced.