İlköğretim 6-8. sınıf sanat eğitiminde çevre etkisi
The effect of enviroment on primary school grade 6-8. art education
  1. Tez No: 234441
  2. Yazar: NİHAL AYGENER
  3. Danışmanlar: PROF. NUR GÖKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, İlköğretim, Çevre, Hasankeyf, Açık Hava Müzesi, Art education, primary school, environment, Hasankeyf, open air museum
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırma, Gercüş ilçesi ile tarihi bir çevre ve açık hava müzesi olan Hasankeyf ilçesinde eğitim gören öğrencilerin çizgisel gelişimleri ve yaratıcılık alanları üzerinde, Hasankeyf konulu sanat eğitiminin ve tarihi çevrenin etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.Araştırma grubu, Batman ili Hasankeyf ilçesi 60. Yıl İlköğretim Okulu'nda ve Gercüş ilçesi Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda 6, 7 ve 8. sınıflara devam eden 12?14 yaş grubu 70 kız ve 50 erkek olmak üzere, toplam 120 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma için gerekli veriler, çocukların yaptığı ?Hasankeyf? konulu resimlerin, araştırmacının da içinde bulunduğu, dördü yüksek lisans yapmış, toplam beş sanat eğitimi uzmanınca ?şema, renk, uzam (mekân), anlatım ve yaratıcılık? alanlarının değerlendirilmesi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde ?Tekrarlı Ölçüm ANOVA Testi? kullanılmıştır.Araştırma sonucunda çizgisel gelişim üzerinde tarihi çevrenin belirgin bir etkisi görülmezken, Hasankeyf konulu sanat eğitimi ve tarihi çevrenin ortak etkilerine rastlanmıştır. Şema, renk, uzam, anlatım alanlarının istatistiksel anlamlılığına bakıldığında, verilen sanat eğitimi ve tarihi çevrenin ortak etkileşimsel etkilerine rastlanmıştır. Yaratıcılık alanında alınan puanların istatistiksel anlamlılığına bakıldığında ise verilen sanat eğitimi ve tarihi çevrenin ortak etkileri bulunmazken, sadece Hasankeyf konulu sanat eğitiminin etkisinin olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is designed for the effect of art education and historical enviroment over the creativeness and artistic development of the Hasankeyf where are an open air museum and historical environment and Gercüş Town studensts.Batman City Hasankeyf Town 60 th Year Primary School and Gercüs Town Cumhuriyet Primary School 6, 7 and 8 th degree students who are between 12-14 year old, 70 girl and 50 boy total 120 studenst are included for this investigation. Datas for the investigation are collected from the pictures about Hasankeyf drawn by the students. The pictures are evaluated for ? schema, color, place, expression and creativeness? by five art scientists one of them was the investigator. Datas are evaluated by Repeated Measures ANOVA test.As a result of this research, historical environmet has no effect on artistic development but historical environment and art education together has effect on artistic development. Art education and historical environment together statistacaly has effect on schema,color, place and expression. Art education and historical environment together statistacaly has no effect on creativeness, but solely art education has effect on creativeness.