Coğrafya öğretiminde lise öğrencilerinin bireysel farklılıklarının öğrenme düzeylerine etkisi
The effects of high school students? individual differences on the learning levels on geography teaching
  1. Tez No: 234449
  2. Yazar: EFE BULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel Farklılıklar, Öğrenci Merkezli Öğrenme, Yaparak-Yaşayarak Öğrenme, Survey Yöntemi, Individual Differences, Student Centered Learning, Tactile Learning, Survey Method
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı, coğrafya öğretiminde lise öğrencilerinin bireysel farklılıklarının öğrenme düzeylerine etkisini belirlemektir.Çalışma survey yöntemine dayalı bir araştırmadır. Araştırma verileri, öğrencilere uygulanan coğrafya öğretiminde bireysel farklılıkların etkisi anketi ile elde edilmiştir. Araştırmanın örneklemini ise, 2008 ? 2009 öğretim yılında MEB'e bağlı Kastamonu Anadolu Lisesi, Kastamonu Kuzeykent Lisesi ve Kastamonu Ticaret Meslek Lisesi 10. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Bu liselerin 10. sınıflarında okuyan 120 öğrenciye bireysel farklılıkları belirlemeye yönelik anket uygulanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS sürüm 17.0 kullanılmış, ölçek formunun öğrencilere ait kişisel bilgilerin çözümlenmesinde ise yüzde ve frekans dağılımları alınmıştır. Öğrencilerin genel öğrenme biçimleri ve coğrafya dersinde tercih ettikleri öğrenme biçimlerini içeren maddeler anlamlı ve tutarlı olacak şekilde gruplandırılmış ve her bir madde puanlanarak SPSS programına girilmiştir. Puanlama yapılırken Likert tipi 5'li dereceleme ölçeği esas alınmış ve öğrencilere ait kişisel bilgiler, her bir maddenin oluşturmuş olduğu gruplar ile öğrencilerin başarı notları karşılaştırılarak sonuca ulaşılmıştır.Öğrencilerin kişisel bilgileri ile ilgili araştırma bulguları sonucunda, öğrencilerin cinsiyetinin (F: 1,397); öğrencilerin çalışma odasının olup olmamasının (F: 0,678); anne-babalarının yaş durumunun (F: 0,394- F: 0,658), eğitim durumunun (F: 0,843- F: 0,690), mesleklerinin (F: 0,005- F: 0,540), evlerinin kendilerinin, lojman veya kira olmasının (F: 0,119), gelir durumunun (F: 1,191), hayatta veya hayatta olmamasının, öz veya üvey olmasının ve aileleriyle birlikte yaşayıp yaşamadıklarının öğrencilerin coğrafya dersi başarıları üzerinde etkili olmadığı bulunmuştur.Öğrencilerin genel ve coğrafya dersinde tercih ettikleri öğrenme biçimleri ile ilgili araştırma bulguları sonucunda, bireysel öğrenme biçiminin (F: 0,246- F: 1,184), grupla öğrenme biçiminin (F: 0,420- F: 0,649), öğretmen merkezli öğrenme biçiminin (F: 1,668- F: 0,767), öğrenme ortamının (F: 0,625- F: 1,100) ve materyal kullanarak öğrenme biçiminin (F: 1,721- F: 0,612) öğrencilerin coğrafya dersi başarıları üzerinde etkili olmadığı bulunmuştur.Ayrıca araştırma sonucunda, okul türlerinin (F: 81,665) , ikamet ettikleri evdeki oda sayısının (F:3,841), kardeşlerinin olup olmamasının (F: 3,665); genel ve coğrafya dersinde tercih ettikleri öğrenme biçimlerinden öğrenci merkezli öğrenme biçiminin (F: 2,289- F: 2,838) öğrencilerin coğrafya dersi başarıları üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. En çok tercih edilen öğrenme biçiminin öğrenci merkezli öğrenme biçimi olması, öğrencilerin coğrafya derslerinde yaparak-yaşayarak öğrenmeyi, önceki bilgiler ile yeni öğrendikleri bilgiler arasında ilişki kurmayı ve yeni bilgileri kendi kalıplarına göre öğrenmeyi tercih ettiklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of high school students? individual differences on their learning levels on Geography teaching.The study is a survey method based research. The research data has been obtained via the effects of individual differences on Geography teaching questionnarie applied to the students. And the examples of the research consist of 10th grade students from Kastamonu Anatolian High School, Kastamonu Kuzeykent High School and Kastamonu Trade Vocational High School which are under MEB (Ministry of Education) in 2008 ? 2009 academic year. To 120 students who are studying in 10th grade of these schools, a questionarie about determining individual differences has been applied. In the analysis of the data SSPS 17.0 version has been used and in the analysis of scale form?s personal information belonging to the students, percentage and frequency distributions have been taken. The items including students? general learning styles and the ones students prefer during the geograpghy courses have been groupped meaningfully and coherently and each item has been entered to the SPSS programme by grading. Likert type 5 point scale has been predicated on scoring and by comparing students? personal information, groups formed with each item and students? pass degree, a result has been obtained.As a result of research findings about students? personal information it has been found out that students? gender (F: 1,397); whether students have a study room or not (F: 0,678); their parents? age (F: 0,394- F: 0,658), their educational background (F: 0,843- F: 0,690), their occupations (F: 0,005- F: 0,540), whether their house is their own or mass housing or for rent (F: 0,119), their income (F: 1,191), whether they are alive or not, hayatta veya hayatta olmamasının, whether they are step child or not and whether they live with their family or not are not effective on students? Geography course success.As a result of research findings about students? general learning styles and the ones they prefer during the Geography courses it has been found out that individual learning style (F: 0,246- F: 1,184), group learning style (F: 0,420- F: 0,649), teacher centered learning style (F: 1,668- F: 0,767), learning atmosphere (F: 0,625- F: 1,100) and learning style by using materials (F: 1,721- F: 0,612) are not effective on students? Geography course success.Furthermore, as a result of research, school types (F: 81,665) , number of the rooms in the house they live (F:3,841), whether they have brothers or sisters or not (F: 3,665); student centered learning style which is one of the learning styles students prefer in general and in Geography courses (F: 2,289- F: 2,838) are effective on students? Geography course success. That the most preferred learning style is student centered learning style shows that in Geography courses students prefer learning with hands-on activities, correlating between the previous acquirements with their new information and learning new data according to their own criteria.