İlköğretim ikinci kademe altıncı sınıf görme engelli öğrencilerin görsel sanatlar eğitimine yönelik bir inceleme
A dissertation on art education of the sixth grade students of the blind and visually impaired school
  1. Tez No: 234481
  2. Yazar: LALE ALTAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA BİLİCİ, YRD. DOÇ. DR. TUĞBA TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, sanat eğitimi, görme engelliliği, görmenin ötesinde sanat, sürrealizm, görme engellilerin sanat eğitimi, dokunma ve dinleme yoluyla sanat eğitimi, Art, art education, visual impairment, art beyond sight, surrealism, art education of the blind and visually impaired, art education through touch and sound
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Araştırma; dört disipline dayalı sanat eğitiminin, -dokunma ve dinleme yöntemlerinin de ilave edilmesi ile- görme engelli öğrencilere de uygulanabileceğini savunmaktadır. Bu savın geçerliliği, uygulamalı bir çalışma ile ilköğretim ikinci kademe 6. sınıf görme engelli öğrenciler üzerinde denenmiştir. Ankara Göreneller Görme Engelliler İlköğretim Okulu 6. Sınıf öğrencileri ile 5 hafta süreli bir uygulama yapılmıştır. Uygulama kapsamında birinci haftada; sürrealist sanat akımı, ikinci haftada ise akımın önemli sanatçılarından sayılan Joan Miro Ferra'nın hayat hikâyesi işlenmiştir. Üçüncü haftada Miro'nun ?Kuşa Taş Atan Adam? isimli tablosunun araştırmacı tarafından hazırlanmış kabartma kopyası üzerinden işitme dokunma duyuları kullanılarak bir inceleme yapılmıştır. Dördüncü haftada ise aynı tablo eleştirel bir açıdan ele alınmıştır. Beşinci haftada yapılan kolâj çalışması uygulamanın son aşamasıdır. Araştırmada veriler, kontrolsüz ölçme araçlarından (ön test ve son test), video kayıtları aracılığı ile yapılan gözlemlerden ve kolâj çalışmalarından toplanmıştır. Değerlendirmeler verilerden yola çıkılarak önce her öğrenci için yapılmıştır. Daha sonra ise bu değerlendirmeler tekrar karşılaştırılarak yorumlanmıştır. Bu araştırmada elde edilen sonuçlar, dört disipline dayalı sanat eğitiminin, dinleme ve dokunma yöntemlerinin ilavesiyle görme engelli öğrencilere uyarlanabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation argues that ?discipline based art education? can also be applied to the blind and visually impaired children by the addition of touch and sound techniques. Validity of this argument has been tried on sixth grade students of a primary level school for the blind and visually impaired, through a practical study. This practical study has been conducted with the sixth grade students of ?Göreneller School for the Blind and Visually Impaired for five weeks?. Within the context of the practice, first week: surrealism and second week: Joan Miro considered as an important artist of surrealism has been covered. In the third week, a study through touch and sound has been carried out via tactile copy of John Miro?s painting, prepared by the researcher. In fourth week, the same painting has been dealt from the perspective of critical approach. Collage work done in fifth week was the last phase of the practice. Data have been collected via; uncontrolled measurement tools (pretests and final test), observations through video recordings and collage works. At the outset of the evaluations, have been separately done for each student considering the data. Then, those evaluations have been interpreted comparatively. Results reached in this dissertation prove that ?discipline based art education? has also been adapted to the blind and visually impaired students by the addition of touch and sound techniques.