Etkileşimli kısa tarihsel hikâyelerin kullanımının ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin bilimin doğasına yönelik anlayışlarını geliştirmesindeki etkililiği
The influence of interactive historical vignettes on developing upper primary students? understandings of the nature of science
- Tez No: 234482
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH TAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilimin doğası, EKTH, İlköğretim ikinci kademe öğrencileri, Nature of science, Interactive historical vignettes, Middle school
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bilimin doğasına yönelik derinlemesine bir anlayış geliştirmek, fen okuryazarlığının ayrılmaz bir parçası olarak görülmektedir. Ayrıca, araştırma sonuçları öğrencilerin bilimin doğasıyla ilgili anlayışlarında eksiklikler olduğunu göstermektedir, bu da bilimin doğasını fen eğitimine dâhil etmenin bir ihtiyaç olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Bugün birçok ülkede bilimin doğası unsurları fen müfredatına dâhil edilmektedir. Bu araştırma, bilimin doğası üzerine odaklanan ve ilköğretim öğrencilerinin bilimin doğası anlayışını geliştirmeyi amaçlayan Etkileşimli Kısa Tarihsel Hikâyeler'i (EKTH) konu almaktadır. İlk kez EKTH'ler yönteminin izlenerek Türkçe özgün hikâyelerin oluşturulması ve 6-8. sınıf öğrencilerinin hedeflenmesi araştırmanın önemini ortaya koymaktadır. Çalışmanın örneklemi toplam 74 öğrenciden oluşmaktadır. Bir ön test, son test tek gruplu araştırma deseni kullanılmıştır. Veriler, bir anketle birlikte sınıf tartışmalarının ses ve video kayıtlarından elde edilmiştir. Anket, NOSQ (Roach, 1993) and POSE (Abd El-Khalick, 2002)'den seçilmiş olan maddelerle oluşturulmuştur. Veriler, sınıf düzeyleri ve cinsiyete göre analiz edilmiştir. Bulgular EKTH kullanımının öğrencilerin bilimin doğası anlayışını geliştirmelerine yardımcı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
A deeper understanding of the conceptions of the nature of science (NOS) is considered to be an integral part of scientific literacy. Also, research findings consistently report that students do not embrace an adequate understanding of the NOS, resulting in a need for inclusion of the NOS in science courses. Science curricula in many countries now include notions of the NOS. This research involves Interactive Historical Vignettes (IHV) centered on selected NOS themes and aims to enhance primary school students? understandings. The significance of this research is that it is the first example in Turkey employing the IHV method by creating novel Turkish stories and also by targeting students in grades 6-8. The sample consisted of a total of 74 students. A pre-test, post-test single group research design was employed. The data were gathered through questionnaires together with audio and video recordings of classroom sessions. The data collection instrument included selected items from NOSQ (Roach, 1993) and POSE (Abd El-Khalick, 2002). The data were analyzed according to grade level and gender. The findings suggest that the utilized IHVs fostered students? understandings of the NOS.