İç denetim modelinin Milli Eğitim Bakanlığı'nda benimsenme ve uygulanabilirliğine ilişkin yönetici ve denetçi görüşleri
Opinions of managers and auditors related to applicability and acceptance of internal audit in ministry of education
  1. Tez No: 234657
  2. Yazar: ADEM YAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAKİR ÇINKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İç Denetim, İç Denetçi, Teftiş, Denetim ve Kamu Denetimi, Internal Auditing, Internal Auditor, Inspection, Auditing and Public Auditing
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırma, Milli Eğitim Bakanlığı'nda 2008 yılında görev yapan üst kademe yönetici ve denetçilerinin iç denetim modelinin MEB'de benimsenme ve uygulanabilirliğine ilişkin görüşlerini saptamayı amaçlamaktadır.Araştırma tarama modelindedir. Araştırmanın çalışma grubunu MEB merkez teşkilatı hizmet birimlerinde görev yapan 55' i üst kademe yöneticisi (Kurlul Başkanı, Genel Müdür, Gen. Müdür. Yardımcısı ve Daire Başkanı) 38' i denetçi (İç Denetçi ve Bakanlık Müfettişi) olmak üzere toplam 114 yönetici ve denetçi araştırmanın çalışma gurubunu oluşturmaktadır.Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen anket ve görüşme formu ile toplanmıştır. Veri toplama aracının geçerliliği faktör analizi ile güvenirliliği ise Alfa katsayısı ile hesaplanmıştır. Toplanan veriler SPSS paket programıyla analiz edilmiştir.Yöneticiler ve denetçiler, iç denetim modelinin uygulanma standartlarını orta düzeyde benimsediklerini belirtmişlerdir. Yönetici ve denetçiler, modelin uygulanma standartlarını daha fazla benimserken daha az uygulanabilir bulmuşlardır.Yönetici ve denetçiler, modelin uygulanma sürecini ve iç denetçinin çalışma standartlarını daha fazla benimserken daha az uygulanabilir bulmuşlardır. Yönetici ve denetçiler, iç denetim modelinin MEB' de tamamen benimsenmesinin zaman alacağını ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to find out the opinions of upper level managers and the internal auditors about the internal audit model and its acceptance and applicability at the Ministry of National EducationSurvey method was used in this research. Sample of the research consists of totally 114 managers and auditors. 55 of them are upper level managers (commission chairman, director general, and deputy director general, head of department) and 38 of them are auditors (Internal Auditor, Ministry Inspectors).The data of research is collected by way of poll and interview form developed by researcher. While the validity of research was calculated by using factor analyze, the reliability was calculated with cronbach Alfa coefficient. SPSS package program has been used to analyze the data gathered.Managers and auditors indicated that they had medium adaptation about the application standards of internal audit model. When the managers and auditors have more adoption on application standards of internal audit model, they have found it less applicable.Managers and auditors indicated that they had medium adaptation about the application standarts of internal audit model but found it less applicable. Managers and auditors have expressed that appropriation internal audit model in Ministry of Education will take up time.