An Occupational hygiene study on a grup of organophsphorus insecticide spray workers in the Turkish Republic of Northern Cyprus
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bir grup tarım ilacı püskürtme işçisini kapsayan iş hijyeni çalışması
- Tez No: 23498
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET TARKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Organik Fosforlu İnsektisitîer, Organik Fosforlu İnsektisitlere Maruziyet, Kolinesteraz Akti vitesi, Organophosphorus Insecticides, Exposure to Organophosphorus Insecticides, Cholinesterase Activity
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHUR İ YET İNDE BİR GRUP TARIM İLACI PÜSKÜRTME İŞÇİSİNİ KAPSAYAN İŞ HİJYENİ ÇALIŞMASI ÖZTOPRAK, Abdullah Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Necdet TARKAN Haziran, 1992, 97 sayfa isçilerin organik fosforlu insektisitlere maruziyet derecesini saptamak ve çalışma ortamındaki zararlı rnaruziyeti kontrol etmek için, Mayıs-Eylüi 1991 boyunca. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (K.K.T.C.)'nin altı değişik bölgesindeki narenciye bahçelerinde bir İş Hijyeni araştırması yapılmıştır. K.K.T.C.'de yirmi dört Denek (Test Grubu), otuz Kontrol (Kontrol Grubu) ve Türkiye'de kırk dokuz Kontrol ile çalışılmıştır. Denek ve kontrollerin kanlarındaki kolinezteraz (ChE) ve asetilkolinesteraz (AChE) enzimi erinin aktivitesini bulmak için kan örnekleri toplanmış ve analiz edilmiştir. Bu amaçla, iki farklı analitik yöntem yarı nicel (Tintometrik) ve nicel (spektrofotornetrik) kullanılmıştır.Araştırmada, K.K.T.C. popülasyonunun ChE aktivitesinin, Türkiye popülasyonununkinden 1.000 ve Deneklerin enzim aktivitelerinin, K.K.T.C. kontrollerinkinden 0.996? olasılıkla daha düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca kadınların ChE aktivitelerinin, erkekleri tikinden 0.9994 olasılıkla daha düşük olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN OCCUPATIONAL HYGIENE STUDY ON A GROUP OF ORGANOPHOSPHORUS INSECTICIDE SPRAY WORKERS IN THE TURKISH REPUBLIC OF NORTHERN CYPRUS OZTOPRAK, Abdullah M.S.i n Chemistry Supervisor : Assoc.Prof..Dr.Necdet TARKAN June, 1992, 97 pages An Occupational Hygiene survey was carried out in citrous yards of six different settlements in the Turkish Republic of Nothern Cyprus (T.R.N.C.) during May-September 1991 to find out the degree of exposure of workers to organophosphorus insecticides (OPI's) and to control the hazardous exposure in the working environment. Twenty four subjectes (Test Group), thirty Controls in the T.R.N.C. and fourty nine Controls in Türkiye and their working environment were investigated. Blood samples were collected and analyzed in order to find out the level of the activity of cholinesterase (Ch.E) and acetylcholinesterase (AChE) enzymes in the blood samples of both Test and Control subjects For this purpose, two different analytical methods, one semi quantitative (the tintornetric) and a quantitative (spectrophotornetric) methods were used.It was concluded in the survey that the quantitative ChE activity values of the T.R.N.C population was lower than that of the Türkiye population and the quantitative ChE activity values of the workers was lower than that of the T.R.N.C. Controls at a probability of 1.000 and 0.9967, respectively. It was also observed that the quantitative ChE activity values of females was lower than that of the males at a probability of 0.9994.