Örgüt kültürü ve liderlik tarzları arasındaki ilişkiler:İstanbul Emniyet Müdürlüğünde bulunan orta kadame yöneticiler üzerine bir araştırma
The relations between organizational culture and leadership styles: A research conducted on middle managers of the İstanbul Security Directorate
  1. Tez No: 235367
  2. Yazar: YILMAZ AVCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİT KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Örgüt Kültürü, Örgüt Kültüründe Liderlik, Yönetim, Leadership, organizational culture leadership in the context organizational culture, management
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tez çalışmasında; örgüt kültürü ile liderlik davranışları arasındaki ilişkilerin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla öncelikle tezde teorik alt yapı oluşturulmuştur. Birinci bölümde liderlik konusu tüm boyutlarıyla ayrıntılı bir biçimde ele alınmıştır. İkinci bölümde ise örgüt kültürü ele alınmış ve liderlik ile ilişkileri teorik anlamda ortaya konulmaya çalışılmıştır. Tezin üçüncü bölümü ise İstanbul Emniyet Müdürlüğünde görevli orta kademe yöneticileri üzerine yapılan bir araştırmaya yer verilmiştir. Bu araştırmada örgüt kültürü ve liderlik boyutları arasındaki ilişkileri gösteren bir model tasarlanmıştır. Örgüt kültürünü algılamaya yönelik 98 soru ve liderlik değişkenlerinin algılanmasına yönelik 23 soru bulunmaktadır. Araştırma yaklaşık 125 civarındaki yöneticiye uygulanmıştır. Toplanan verilerin değerlendirilmesinde SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Araştırma modelini test etmek için analizinde faktör, güvenilirlik, korelasyon ve regresyon analizlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to investigate the relationship between to organizational culture and leadership styles. In the first part, there is a deep literature review concerning the leadership styles and organizational culture. Then the relationship between organizational culture and the leadership styles is examined in a detailed manner. In the methodology part, the empirical research conducted on the middle managers of the Istanbul Security Directorate is indicated and a model involving the relationship between to organizational culture and leadership is designed. In the survey, there are 98 questions regarding the organizational culture and 23 questions concerning the leadership styles. The survey is conducted on 125 administrative officers. With SPSS statistics program, factor, reliability, correlation and regression analyses are used for evaluating the data.