Dramatizasyon yönteminin yabancı dil öğretimi üzerindeki etkisi
The effects of dramatization in foreign language teaching
  1. Tez No: 235503
  2. Yazar: MÜNEVVER GÜLLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DİDEM USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil, Yabancı Dil Öğretimi, Dramatizasyon Tekniği, Yabancı Dil Öğretiminde Dramatizasyon, Foreign Language, Teaching a Foreign Language, The Technique of Dramatization, Dramatization Technique in Foreign Language Teaching
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, ülkemizde yıllardır var olan yabancı dil öğretiminde alınan başarısız sonuçların dramatizasyon yöntemi ile büyük oranda çözümlenebileceği, drama kullanımı ile kalıcı bir öğrenmenin gerçekleşeceği iddia edilmektedir. Çalışmada dramatizasyon yönteminin yabancı dil öğretiminde uygulanışı örnek etkinliklerle açıklanmaktadır. Ayrıca öğretmenin uygulama öncesinde, esnasında ve sonrasında yapması gerekenlerle karşılaşabileceği sorunlar ve çözüm yolları da anlatılmaktadır.Çalışmayı desteklemek amacıyla bir araştırma yapılmıştır. İlköğretim 1. kademe 5.sınıf İngilizce derslerinde dramatizasyon tekniği ağırlıklı yöntemin, geleneksel anlatım yöntemine kıyasla erişiye etkisi incelenerek bu etkinin değerlendirilmesi için yarı-deneysel yönteme başvurularak kontrol gruplu ön test ve son test deneme modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2007?2008 Eğitim-Öğretim yılı İstanbul Sarıyer Alpaslan İlköğretim Okulu'nda 5.sınıfta okuyan 30 erkek ve 30 kızdan oluşan 60 kişilik bir grup oluşturmaktadır. Sağlık problemleri konusu kontrol grubuna geleneksel yöntemle, deney grubuna ise dramatizasyon ağırlıklı yöntem kullanılarak işlenmiştir. Uygulanan ön test ve son teste ait sonuçlar SPSS programı ile analiz edilmiştir.Araştırma sonunda elde edilen bulgulara göre, dramatizasyon tekniği ağırlıklı yöntemin uygulandığı grup, geleneksel yöntemin uygulandığı gruba göre daha başarılı sonuçlar elde etmiştir. Elde edilen veriler, cinsiyet açısından değerlendirildiğinde ise cinsiyetin erişiye bir etkisinin olmadığı ortaya çıkmıştır. Bu bulgular ışığında, öğrencilerin dramatizasyon tekniği ağırlıklı yöntem ile İngilizceyi daha etkili öğrendikleri öne sürülebilir. Dolayısıyla, dramatizasyon ağırlıklı yöntemin ders kitabı yazarları, eğitim programcıları ve özellikle İngilizce öğretmenleri tarafından 1. kademede daha sık kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The present study claims that the unsuccessful results of forign language teaching in our country can be solved by applying dramatization and the real language learning will occur thanks to this technique. The application of dramatization in foreign language teaching is explained with sample exercises. Furthermore, the things the teacher has to do before, during and after application, the probable problems and their solutions are described.To support the study a research was carried out. The research investigates the effect of dramatization technique compared to that of the traditional method on the achievement in teaching English at elementary school, fifth grade level and quasi-experimental method was used and pretest and posttest results were compared. The research was carried out in İstanbul Sarıyer Alpaslan Elementary School during the spring semester in 2008. Among the fifth grade students, 30 female and 30 male were distributed to the control or the experimental group. Then the unit of health problems was covered in experimental group using the dramatization technique, on the other side the traditional method was applied in teaching the control group. The results of pretest and posttest were analysed and interpreted via SPSS.The results of the study indicates that the mean score of the students in the experimental group, on which the dramatization technique was applied, was higher than that of the students in the control group. However, according to the scores there is no correlation between sex and the achievement level. These findings assert that using the dramatization technique in teaching English at elementary school level yields a more effective learning compared to the traditional method, addressing the course book authors, curriculum developers and especially the teachers of English.