Yabancıların Türkiyede çalışma izinleri
The permission for the foreigners to be able to work in Turkey
- Tez No: 235585
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN AKYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışma İzni, Çalışma Vizesi, İkamet Tezkeresi, Yabancılar Hukuku, Work Permit, Work Visa, Residence Permit, Foreigners Law
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Yabancı,“Ülkesinde bulunduğu devlete vatandaşlık bağı ile bağlı olmayan kimse”şeklinde tarif edilebilir. Kişinin yabancılığı, gerçek kişi ve tüzel kişi olmak üzere iki kategoride ele alınabilir.Yabancılar hukuku ise; vatandaş olmayan kişilere, yani yabancılara, yabancı olmaları nedeniyle konulmuş olan kuralların tümü olarak kabul edilmektedir. Yabancılar hukukunun konusunu iç hukuk kuralları, uluslararası hukuk kaynağından gelen yabancılar hukuku kuralları diye iki bölümden oluşmaktadır. Ulusal ve uluslar arası hukuktan kaynaklanan haklardan dolayı Türkiye'de çalışacak yabancıların çalışma hak ve özgürlüklerinin işlemlerini üçe ayırmak mümkündür:1) Çalışma izninin alınması, 2) Çalışma vizesinin alınması, 3) İkamet tezkeresinin (izninin) alınması.Türkiye de yabancıların çalışma izni hususu genel olarak yabancıların çalışma izinleri hakkında 4817 kanun da düzenlenmiştir.Yabancıların Çalışma İzinleri; istisnaları olmakla birlikte, süreli, süresiz, bağımsız ve istisnai çalışma izinleri olmak üzere dört grupta incelenip düzenlenmektedir.Çalışma Vizesi ise; yurt dışındaki Türk konsoloslukları tarafından yabancıların pasaportlarına vurulan bir vize çeşididir ve çalışmak üzere verildiğine dair bir şerhi ihtiva eder. Çalışacak kişilerin; işlerinde uzman olmaları, Türkiye'ye yerleşme niyetiyle gelme eğilimi içinde bulunmamaları, tutacakları işin yabancılara yasak sanat ve mesleklerden olmaması, yabancının ülkede millî güvenlik, kamu düzeni, kamu sağlığı ve genel ahlaka zarar verebilecek kişilerden olmaması gerekmektedirÇalışma Amaçlı İkamet Tezkeresi; Türkiye'ye çalışmak üzere gelen yabancılar geldikleri tarihten itibaren bir ay zarfında ve her halde çalışmaya başlamazdan evvel emniyet makamlarından çalışma meşruhatlı ikamet tezkeresi almaları zorunludur.. Çalışma amaçlı ikâmet izninin verilebilmesi için, yabancının dış temsilciliklerimizden geçerli bir çalışma vizesi alarak başvuru yapmış olması, yasal süreler içerisinde Türkiye'de bulunuyor olması, belirtilen iş yerinde çalışacağının anlaşılması ve ilgilinin başvurusunun kabul edilmesinde adlî, idarî ve siyasî açıdan sakınca bulunmaması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
A foreigner may be defined as 'one who is not connected to the government of the country which he is in with a citizenship'. A person's foreignness may be discussed as a real person and an artificial person in two categories.Foreigners' law however is regarded as all of the rules which are laid out for the people who are not citizens, in other words for foreigners for the reason that they are strangers. The subject of foreigners' law consists of two parts of domestic law rules and rules of foreigners' law which accrues from international law source. It is possible to allocate the foreigners' work rights and liberty processes into three due to privileges that emanates from national and international laws:to get the right to work, to get the visa to work, to get the residence permit.The matter of the work permit for the foreigners who live in Turkey is generally composed of the Law 4817 regarding the work permit for foreigners.Permission for foreigners to work, along with exceptions, are abstracted and edited in four groups as time-bound, perpetual, independent and exceptional work permits.Work permit however is a kind of visa that is affixed to the passports of foreigners by the Turkish Consulates abroad and comprises an annotation relative to be able work. To be specialized of the job, not to proceed in an action to come to Turkey with affinity of determination to settle, the job which they will perform in as their profession and career not to be prohibited for foreigners and for the foreigner not to be related to people who may damage and harm national security, public ' order, public health and public morality in the country are required.Residence permit with intent to work; it is mandatory for the foreigners who come to Turkey to work to have residence permit commentary to work and should get it from the police stations before they start to work within a month period of time after they arrive. For the residence permit with intention to work to be given, for the foreigner to submit an application for valid work visa from our foreign representatives, to be within Turkey in the legal time frame, for the will to work at the declared work place to be understood and for the application to be accepted; a contemplation of no objections relating judicially, administratively and politically are required.