Öğrencilerin çalışma alışkanlıklarının fizik dersi akademik başarıları ile ilişkisinin belirlenmesi
Studying of examining the relationship of students? studying habits with their physics course academic success
- Tez No: 235589
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fizik Öğretimi, Fizik Dersine Yönelik Çalışma Alışkanlıkları, Fizik Dersi Çalışma Alışkanlıkları Ölçeği, Akademik Başarı
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmanın amacı öğrencilerin fizik dersine yönelik çalışma alışkanlıkları ile fizik dersindeki akademik başarıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu inceleme için dört alt probleme cevap aranmıştır. Çalışma 2007 ? 2008 eğitim?öğretim yılı ilkbahar döneminde Kayseri ilinde bulunan bir Anadolu Lisesi, bir Lise ve bir Anadolu Meslek Lisesinden toplam dokuz sınıfa ait toplam 304 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada araştırmacı tarafından geliştirilen ?Fizik Dersine Yönelik Çalışma Alışkanlıkları Ölçeği? ve öğrencilerin fizik dersi karne notları kullanılmıştır. Araştırmanın hipotezlerini test etmek için özel bir analiz programı kullanılmıştır. Yapılan istatistiksel çalışmalar ile fizik dersine yönelik çalışma alışkanlıkları ile fizik dersi akademik başarısı arasında olumlu yönde ancak düşük sayılabilecek bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Alt problemlerde yapılan incelemelerde erkek öğrencilerin fizik dersine yönelik çalışma alışkanlıkları daha olumlu çıkmasına rağmen, kız öğrencilerin fizik dersi akademik başarıları daha yüksek çıkmıştır. Bu durum tekrar incelendiğinde erkek öğrencilerin, kız öğrencilere göre fizik dersine yönelik çalışma alışkanlıkları ile akademik başarıları arasında daha yüksek bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.Bu çalışmanın sonuçlarının ileride yapılacak benzer çalışmalarda faydalı olması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research the relation between the students? studying habits towards physics courses and the academic success at the physics courses. For this research, four subproblems had been inquired. The study was conducted with total 304 students involved nine classes from one Anatolian high school, one high school and one Anatolian profession high school in Kayseri on the spring season of 2007-2008 education-instruction year. In this study, the studying habits towards physics courses was developed by the researcher and the students? report card grades of physics courses were used. SPSS program was used to test hypothesis of the study. It is determined that statistical studies have positive but low relation between studying habits towards physics courses and physics courses academic success. According to the examines in subproblems, female students? academic success is higher than male students, in spite of male students? studying habits towards physics courses are more positive.When this situation is examined again, it is observed that male students have a higher relation when compared with female students between their studying habits towards physics courses and academic success.The outcomes of this study are expected to be more useful for the similar studies in the future.Key Words :Physics Teaching, The Students? Studying Habits Towards PhysicsCourses, Physics Course Studying Habits Scale, Academic Success