Stüdyo ortamında Türk müziği çalgılarının kayıt özelliklerinin belirlenmesi
Determining the recording properties of Turkish music instruments in a studio stage
- Tez No: 235657
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA ADİLE BAŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Müzik, Science and Technology, Music
- Anahtar Kelimeler: Kayıt Stüdyosu Donanımı, Tonmayster, Türk Müziği, Kayıt Teknolojisi, Subliminal, Recording Studio Equipments, Tonmeister, Turkish Music, Recording Technology, Subliminal
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Sanat Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Ses kaydı, konser salonlarını evlerimize taşıyan, dünyanın en büyük müzisyenlerinin seslerini ve icra ettikleri çalgıları tüm detaylarıyla dinleme olanağını hazırlayıp, sunan bir alan haline gelmiştir. Bu bağlamda ses kayıt sürecindeki her unsur önem taşımaktadır. Ancak iyi tasarlanmış bir stüdyo ve uygun ses teknolojisi kullanımı ile müziğin melodisindeki tüm duygular insana geçebilecektir.Ne yazık ki ses kaydı ve ses kayıt teknolojisi ile ilgili detaylı çalışmaların hemen hepsi batı çalgıları temel alınarak yapılmış olup, Türk Müziği 'nde kullanılan çalgıların kayıt tekniklerini içermemektedir. Bu durum, ülkemizde Türk Müziği kaydı ile uğraşanlar ve tonmaysterler açısından ciddi bir eksikliktir.Bu tezde ses ve ses kayıt sistemleri, özellikleri ve donanımları ele alınarak, Türk Müziği 'nde kullanılan bazı çalgıların Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuarı Ses Kayıt Stüdyosu 'nda yapılan kayıtları, uygulanan kayıt teknikleri ve uygulanan bu tekniklerle kayıt sonrası elde edilen sonuçları anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Recording is a field which brings concert halls into our houses and helps us to listen to the biggest musicians' voices and their instruments in fine details. In this context, each element of a recording process is very important. However, by means of a well-designed recording studio and appropriate audio technology, the whole feelings of melody can be reached to human beings.Unfortunately, almost every study dealing with the recording and audio technology is completely based on the western instruments, not any instruments used in Turkish Music. This is a very important obstacle for the workers and tonmeisters of Turkish Music.In this thesis, we tried to explain audio and audio recording techniques, their properties and equipments. We also made many records to use some of Turkish Music instruments in the Audio Recording Studio of State Conservatoire of Sakarya University. We gave the recording techniques applied in the studio and their results.