Development of a materially nonlinear hermitian beam finite element
Malzeme davranışı doğrusal olmayan hermit tipi bir kiriş sonlu elemanların geliştirilmesi
  1. Tez No: 23567
  2. Yazar: HALUK TUNA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal olmayan malzeme, Hermit tipi kiriş sonlu elemanı, dengelenmemiş kuvvet, gerilme integrasyonu, integrasyorfnoktaları, Material nonlinearity, Hermitian beam finite element, unbalanced force, stress integration, integration points
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
oz MALZEME DAVRANIŞI DOĞRUSAL OLMAYAN HERMİT TİPİ BİR KİRİŞ SONLU ELEMANININ GELİŞTİRİLMESİ YILMAZ, Haluk Tuna Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Doç.Dr.Uğur POLAT Temmuz, 1992, 70 sayfa Bu çalışmada, malzemece doğrusal olmayan iki boyutlu ve Hermit tipi bir kiriş sonlu elemanının îormülasyonu yapılmıştır. Bu çalışmada temel amaç kiriş sonlu elemanı içinde herhangi bir anda gerekecek integrasyon noktalarının en uygun sayısına ve bunların yerlerine karar verebilecek bir algoritma geliştirilmesidir. Bu amaca kiriş sonlu elemanı içindeki malzemenin deformasyon arttıkça değişen doğrusal elastik ve inelastik bölgelerinin birbirlerinden ayrılması ve bu bölgelerdeki malzemenin ayrı ayrı ve değişik biçimlerde proses edilmesi suretiyle ulaşılacaktır.Hermit tipi bu kiriş sonlu elemanının davranışı sayısal denemelerden geçirilmiştir. Örnek analizlerin sonuçları literatürde yer alan çalışma sonuçlarıyla karşılaştırmıştır. Sonuçların iyi bir uyuşum içinde oldukları gözlenmiştir. Ayrıca, incelenen yapının yeterli sayıda elemanla gerçekleştirilmiş sonlu eleman modeline sahip olması şartıyla, geliştirilen kiriş sonlu elemanı davranışının eleman boyu-eleman derinliği oranından bağımsız olduğu gözlemlenmiştir. Bu arada geliştirilen elemanın ve gerilme integrasyonu algoritmasının çerçeve tipi yapıların elasto-plastik analizlerinde kullanılması durumunda yük artırımları sürecinde gerekli olan denge iterasyonları sayısının malzeme pekleşme modülündeki ve sonlu eleman modelinde kullanılan eleman sayısındaki artışa bağlı olarak azaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A MATERIALLY NONLINEAR HERMITIAN BEAM FINITE ELEMENT YILMAZ, Haluk Tuna M.S. in Civil Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Uğur POLAT July, 1992, 70 pages This study presents the formulation of a two dimensional materially nonlinear Hermitian beam finite element. The main objective is to develop an algorithm which will decide on the optimum number and the location of the integration points within the beam element as the deformations progress. This is accomplished by first identifying the linearly elastic and inelastic material regions within an element and then treating these regions seperately and differently. The behaviour of this materially nonlinear beam finite element is iiitested numerically. The results of the sample analyses are compared with those reported in the literature. A good agreement is observed. The behaviour of the element is independent of its aspect ratio provided that the finite element mesh of the structure which will be analysed by using the beam elements developed in this study is fine enough. It is also observed that the stability of the stress integration algorithm increases and the number of equilibrium iterations required in the elasto-plastic analysis of framed structures modelled by the Hermitian beam elements of this study decreases with the increasing hardening modulus of the material and the increasing refinement of the finite element mesh employed in the analysis.