Safiye Erol üzerine bir inceleme
A study on Safiye Erol
- Tez No: 235749
- Danışmanlar: PROF. DR. ABİDE DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Safiye Erol, Biyografi, Roman, Hikâye, Makale, Safiye Erol, Biography, Novel, Story, Article
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 325
Özet
Safiye Erol ile ilgili hazırladığımız bu Yüksek Lisans Tez çalışmasının asıl amacı,üzerinde yeterli çalışmanın yapılmadığı, bu nedenle de edebiyatımızda hak ettiği değerigöremediğine inandığımız yazarımız ve eserleri hakkında olabildiğince çok bilgiyi derlitoplu bir çalışma halinde sunabilmektir.Derin bir kültüre, köklü bir birikime ve kuvvetli bir üslûba sahip olan, Cumhuriyetdönemi yazarlarımızdan Safiye Erol için araştırmacılar, eserlerinde doğu ve batıyıtanıyan bir aydının güçlü tahlillerinin dikkat çektiğini belirmektedirler. Safiye Erolüzerine söz söylemiş tüm araştırmacıların birleştiği ortak nokta ise, onun ve eserlerininkültür mirasımız için çok değerli olduğu ancak bu gerçekliğin henüz tam anlamıylakeşfedilemediğidir.Buradan yola çıkarak, Safiye Erol'un ve eserlerinin tanınması ve daha iyi anlaşılmasıiçin onun hayatı ve sanatı hakkında detaylı bilgiler verip bu bilgiler ışığında, eserlerini(roman, hikâye, makale) incelemeyi ve edebiyatımız açısından ne denli önemli vedeğerli bir yazar olduğunu, tesirleri ve katkılarını da tespit ederek ortaya koymayıamaçlamaktayız.Çalışmamızda kullandığımız yöntem şöyledir: Öncelikle konuya ilişkin kaynaklaraulaşılmıştır. Kaynaklardan hareketle Safiye Erol'un biyografisi yazılmış, yazarın kimolduğu ve edebiyatımızdaki yeri saptanmaya çalışılmıştır. Daha sonra ise yazarın sanatanlayışına değinilmiş, düşünce ve duygu dünyası hakkında bilgi verilemeyeçalışılmıştır.Bir sonraki aşamada, yazarın eserleri ayrıntılı bir şekilde ? biçim ve içerik olarakincelenmiştir.Bu inceleme esnasında takip edilen yol, öncelikle eserleri türlerine göresınıflandırmak daha sonra ise her tür için gerekli inceleme yöntemlerinin tespit edipuygulamak olmuştur.Çalışmamızın sonuç bölümünde, Safiye Erol'un Türk edebiyatındaki yeri, önemi vetesirleri tarafsız bir bakış açısıyla ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The real objective of this High License Thesis we have prepared related to Safiye Erolis: To prensent as much information as possible about our writer and her literary worksas we believe that she has not been valued enough in our literarure because there werenot enough studies on her.The researchers emphasize that Republic Period writer Sayfiye Erol who owns a deepculture, a fundamental accumulation and a powerful style, had strong analysis of anintellectual who knows east and west. The common point which all researchers ofSafiye Erol meet is that she and her literary works ard very important for our cultureheritage but this reality has not been perfectly discovered yet.In this way we are aiming to give detailed information about the life ant art of SafiyeErol to introduce and explain her and her works for beter understanding, to study herworks (novels, stories, articles) in light of the foregoing and to display how animportant writer she was by determining her influences and contributions.The method we have used in our study is: First the resources related to the subject havebeen reached. The biography of Safiye Erol has been written according to the resourcesand we tried to define who she was and what her place in our literature was. After thatthe writer?s concept of art has been mentioned and we tried to give information relatedto her world of thoughts an feelings.At the next level, the literary works of the writer have been observed in details as formand content. The method folloved during this study was first classifying the worksaccording to their types and then determining and applying the necessary study methodsfor each type.At the result part of our study, the place, the importance and the influences of SafiyeErol in the Turkish Literature have been displayed with an impartial point of view