Ultrasonic measurement of the thickness of surface hardaned layer on steel
Çelik üzerinde sertleştirilmiş tabaka kalınlığının ultrasonik ölçümü
- Tez No: 23580
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET BÜLENT DOYUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüzeysel (Rayleigh) Dalgalar, Sertlik Derinliği, Tahribatsız Muayene, Surface (Rayieigh) Waves, Case-hardening Depth, Non destructive Testing
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZ ÇELİK ÜZERİNDE SERTLEŞTİRİLMİŞ TABAKA KALINLIĞININ ULTRASONİK ÖLÇÜMÜ GÜRKAN, Arif Cem Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Y.Doç.Dr. Ahmet Bülent DOYUM Haziran, 1992, 110 sayfa Bu tez, çelik üzerinde sertleştirilmiş tabaka kalınlığının ultrasonik yüzeysel dalgalar vasıtasıyla tahribatsız belirlenmesi üzerinedir. Yüzeysel dalga hızları, ultrasonik darbelerin uçuş zamanından hesaplanmıştır. Bu çalışmada yüzeysel dalgaların gönderilip algılanması için bir ölçüm aparatı tasarlanmış ve imal edilmiştir. İndiksiyon ile yüzeyleri sertleştirilmiş farklı çeliklerden oluşan model grupları üzerinde bir dizi ölçüm yapılmıştır.Deneysel verilerden kalibrasyon eğrileri ve kalibrasyon tabloları hazırlanmıştır. Deneysel ve metalografik ölçüm değerleri arasında iyi bir koroiasyonun var olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ULTRASONIC MEASUREMENT OF THE THICKNESS OF SURFACE HARDENED LAYER ON STEEL GÜRKAN, Arif Cem M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Asst.Prof.Dr. Ahmet Bülent DOYUM June, 1992, 110 pages. This thesis is on the non-destructive determination of the thickness of surface hardened layer on steel by using ultrasonic surface waves. The velocity of the surface waves were determined from the impulse travel time. In this study, a measuring apparatus, which is used to transmit and receive ultrasonic surface waves, is designed and fabricated. A series of measurements were performed on various sets of specimens of different steel which were case-hardened by induction hardening. IllCalibration curves and calibration tables were prepared from the experimental data. It is observed that good correlation between the experimental and actual readings obtained from metallographic measurements existed.