Tur-p cerrahisinde uygulanan tek doz spinal anestezi ile devamlı spinal anestezi etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of efficacy of continue spinal anesthesia versus single dose spinalanesthesia for tur-p
  1. Tez No: 236122
  2. Yazar: YUNUS BAYDİLEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT SERHAN YURTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Transuretral prostat rezeksiyonu, levobupivakain, morfin, devamlı spinal anestezi, adrenalin, kortizol, hasta kontrollü analjezi, Transurethral prostate resection, levobupivacaine, morphine, continue spinal anesthesia, epinephrine, cortisone, patient-controlled analgesia
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Çalışmamızda transüretral prostat rezeksiyonu (TUR-P) operasyonu planlanan hastalarda levobupivakainle oluşturulan tek doz spinal anestezi (TDSA) ile devamlı spinal anestezinin (DSA) etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı.Çalışmamıza yerel etik kurul onayı ve hastaların bilgilendirilmiş onamlarının alınmasını takiben 60 yaş üstü, ASA I-III grubu, 50 hasta dahil edildi. Tüm hastalara gerekli arıtım ve örtüm işlemleri uygulandı. Oturur pozisyonda L3-L4 veya L2-L3 spinal aralığından uygun olanı seçildi. TDSA grubuna 2.5 mL % 0.5 levobupivakain intratekal olarak uygulandı. DSA grubundaki hastalara ise uygun aralıktan takılan DSA kateteri ile % 0.25' lik levobupivakain 2 mL verilerek, duyusal blok seviyesinin transuretral cerrahi için yeterli anestezi seviyesi olarak kabul edilen T10 dermatomuna gelmesi hedeflendi. DSA grubunda, onuncu dk sonunda duyusal blok seviyesi T10'a gelmemişse ek olarak her 10 dakikada bir defa kateterden 1 mL % 0.25'lik levobupivakain verildi. Tüm hastaların hemodinamik verileri ve blok karakteristikleri kaydedildi. Her iki gruptaki hastalara operasyon sonunda iv morfin HKA uygulandı.Spinal anestezi uygulamasından 30 dk önce ve postoperatif 8. saatte her hastadan alınan kan örnekleri santrifüje edilerek derin dondurucuda ? 20o C derecede saklandı ve serum kortizol ve plazma adrenalin düzeyi ölçümleri yapıldı. DSA tekniğinin, TDSA tekniğine göre özellikle intratekal enjeksiyonu takiben 90. dk' dan sonra daha iyi hemodinamik stabilite sağladığı görüldü.TDSA grubunda duyusal blok seviyesinin daha hızlı yükseldiği ve duyusal bloğun cerrahi analjezi seviyesine daha kısa sürede ulaştığı gözlendi. Motor bloğun da TDSA grubunda daha kısa sürede oluştuğu tespit edildi. DSA grubunda daha düşük dozda levobupivakain kullanılarak benzer kalitede anestezi sağlandığı ve bununla ilişkili olarak da derlenmenin daha kısa zamanda oluştuğu saptandı. Cerrahi stres yanıtın önlenmesinde her iki tekniğin de etkin olmasına karşın, postoperatif kortizol düzeyinin TDSA grubunda daha fazla baskılandığı tespit edildi. Sonuç olarak, TUR-P operasyonu geçirecek yaşlı hastalarda rejyonal anestezi yöntemi olarak, % 0.25 konsantrasyonda levobupivakainle oluşturulan DSA tekniğinin güvenle kullanılabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to compare the efficacy of Levobupivacaine induced continue spinal anesthesia (CSA) versus single dose spinal anesthesia (SDSA) in patients who are planned to undergo transurethral prostate resection (TUR-P).Sixty years or older, ASA I-II or III, total of 50 patients were included in the study after obtaining consent forms from the patients and an approval from the ethical committee. All patients were scrubbed and covered appropriately. Either L2-3 or L3-4 intervertebral distance were chosen as appropriate insertion site in sitting position. 2.5 mL of 0.5% levobupivacaine were administered intrathecally in SDSA group. In DSA group, 2 mL of 0.25% levobupivacaine were administered through a DSA catheter in order to achieve desired sensorial block level in which T10 dermatome level is accepted as adequate for transurethral surgery. If sensorial block level had not risen to T10 level after 10 minutes, 1mL of 0.25% levobupivacaine were administered through DSA catheter every 10 minutes repeatedly. Hemodynamic condition and block characteristics of all patients were recorded. All patients in both groups received iv morphine PCA.Blood samples of all patients which were taken 30 minutes prior to surgery and 8 hours after surgery were centrifuged and stored in deep freezer at ? 20o C. for the measurements of serum cortisone and plasma epinephrine levels.It is noted that DSA technique, particularly 90 minutes after intrathecal administration, provided better hemodynamic stability compared to SDSA technique.The rise in sensorial block level and the time to reaching surgical analgesia level were shorter in SDSA group. Motor block was, also, faster in SDSA group.In DSA group, similar anesthesia level was achieved by using lower levobupivacaine dose and which was related to faster recovery.Although, both techniques were effective in preventing surgical stress respond, postoperative cortisone levels were suppressed more in SDSA group.In conclusion, DSA technique with 0.25% levobupivacaine can be used safely as a regional anesthesia method for elderly patients planned to have TUR-P operation.