Testis torsiyonu ile Epididimoorşit'in ayırıcı tanısında prokalsitonin'in yeri
Position of pct at the diferential diagnosis epididimorchite and torsion of testicular
  1. Tez No: 236159
  2. Yazar: SAİT YAMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Deneysel epididimoorşit, Testis Torsiyon Prokalsitonin
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
AMAÇPCT bakteriyel enfeksiyonlarda yükselen bir belirteç olduğundan biz serum PCT seviyesini ayırıcı tanısında kullanmayı amaçladık.MATERYAL VE METOD:Yetişkin Wistar-Albino erkek ratlar üzerinde yaptığımız bu çalışmada; Çalışmaya ağırlıkları 250-300 gr arasında değişen 24 adet yetişkin erkek rat dahil edildi. Ratlar kendi aralarında her biri randomize olarak seçilerek 8 adet rat içeren üç grup oluşturuldu.*Sham grubu (n=8)*Testis torsiyon grubu (n=8)*Epididimoorşit grubu (n=8)Çalışmada deney öncesi ketamin anestezisi altında normal değeri saptamak için gruplara göre serum PCT ölçümü için ratlardan kan alındı takiben işlemden sonra sham grubu, tetis torsiyon grubundaki ratlardan 4. saate epididimoorşit grubundaki inokulasyondan 48 saat sonra serum PCT ölçümü için kan alındıHistolojik inceleme için tüm ratların sağ testisleri alınarak ayrı şişelerde hazırlanmış, tamponlanmış Formalin ve Bouin solüsyonuna konulduTüm ratlardan alınan sağ testis ve epididimler olympus marka ışık mikroskobu altında değerlendirildi ve mikrofotoğrafları alındıBULGULARÇalışmamızda bazal PCT'nin ortalama değeri 0.0215 ng/ml ( 0.005- 0.0804) olarak ölçüldü. İstatiksel olarak grup içi ve gruplar arası Wilcoxon Signed Ranks Testi kullanılarak analiz yapıldı. Grup içi karşılaştırmada Epididimoorşit grubunda istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Gruplar arası karşılaştırmada yine epididimoorşit lehine istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı.SONUÇBulgularımıza göre epididimoorşit oluşturulan grupta PCT değerleri sham ve torsiyon gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur. Ancak istatistiki olarak anlamlı olmakla birlikte bu artış çok belirgin değildir. O nedenle bu haliyle torsiyon ile epididimoorşitin ayırıcı tanısında PCT'nin faydasının kısıtlı olduğu ve konuyla ilgili farklı çalışmalara gereksinim olduğu düşüncesindeyiz
Özet (Çeviri)
PCT is indicator that increasing infections and we aimed using this marker on differential diagnosis with differential diagnosis and epididimorchiteMETHODSAdult male Wistar- Albino rats are employed this study that are weigheted 250-300 gr and number was 24. Three groups were constituted choosing randomise which every one group contain 8 ratsSham group (n=8Torsion of testicular group (n=8Epididimorchite group (n=8Blood analysing performed to the rats with get ketamine anestesi before test in this study because need normal blood value PCT. After aplication take blood at sham group, on 4. hour Torsion of testicular group and after inoculation 48. hour Epididimorchite group which analysing PCT levelRight testis of the rats take out for histological examine and puting to the tamponed formaline and bouin solution and receiving materials were investigated at olimpus light microscope and took microphoto.RESULTSBasale PCT was measured on an avarege value 0.0215 ng/ml(0.005-0.0804). Analysing made in group and out of the group at statistical with Wilcoxon Signed Ranks test. Compare with in group is Epididimorchite group at the epididimorchite. Compare with between the groups are significant difference at the epididimorchiteCONCLUSIONOur results indicate that Epididimorchite group values significant difference statistical from tho other groups. However this difference is not very meaningful extrinsic statistic. Although PCT using at differential diagnosis limited this condution and we think to consider necessary different studies .