Diyabetik ketoasidoz gelişiminde etkili sosyokültürel risk faktörleri
Sociocultural risk factors on development of diabetic ketoacidosis patients
  1. Tez No: 236180
  2. Yazar: AYHAN YİĞİTHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BOŞNAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik ketoasidoz, risk faktörü, tip 1 Diyabetes Mellitus, Diabetic ketoacidosis, risk factor, Type 1 Diabetes Mellitus
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Endokrinolojisi ve Metabolizma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Giriş ve Amaç: Diabetes Mellitus (DM); hiperglisemi, glikozüri ve buna eşlik eden birçok klinik ve laboratuar bulgusu ile seyreden kronik bir hastalıktır.Diyabetik ketoasidoz (DKA) , diyabetli çocuklarda hastaneye yatışların en sık nedenlerinden olmasının yanısıra çocukluk çağındaki diyabete bağlı ölümlerin başlıca etmenidir (13). Bu çalışmada amacımız; diyabetik ketoasidoz nedeniyle yatırılan hastalarımız açısından sosyokültürel risk faktörlerini araştırmaktırOlgular ve Yöntemler: Çalışmaya, Diyabetik ketoasidoz (DKA) tanısı ile Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde Aralık 2006 ? Aralık 2008 arası dönemde yatmış 45 olgu ve kontrol grubu olarak Çocuk Endokrin Ünitesine tip 1 DM tanısıyla yatmış, ketoasidozu olmayan 49 olgu alındı.Olguların dosyaları geriye dönük incelendi. Her olgunun yaşı, cinsiyeti, tanı yaşı, eğitim düzeyi, yatış ayı, yatış nedeni, uyguladığı insülin tedavisi şekli, anne yaşı ve eğitim düzeyi, baba yaşı ve eğitim düzeyi, sağlık güvencesi, geldiği ve yaşadığı yeleşim yeri, HbA1c değeri bilgileri toplandı.Bulgular: Tüm sonuçlara baktığımızda; hastanın yaşı, tanı yaşı, yatış ayı, yatış nedeni, eğitim düzeyi, anne ve baba yaşı, anne ve baba eğitim düzeyi, sosyal güvencesi diyabetik ketoasidoz gelişmesi üzerine etkisiz fakat hastanın cinsiyeti, geldiği yer, yaşadığı yer ve aldığı tedavi ketoasidoz gelişmesi üzerinde etkili sosyokültürel risk faktörleri olarak tesbit edildi. Hasta özgeçmişlerinde herhangi bir özellik yoktu.Sonuçlar: Tip 1 DM'lu hastalarda kız cinsiyet, hastanın il dışından gelmesi, kırsal kesimde yaşaması, aldığı tedavi (mixtard insülin) diyabetik ketoasidoz gelişmesi üzerine etkilisosyokültürel risk faktörleridir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Diabetes Mellitus is a chronic disease going on with hyperglycemia, glycosuria and many clinic and laboratory findings. Diabetic ketoacidosis (DKA) is one of the most frequent causes of the hospitalitions of the diabetic children, also this is major factor of mortality related with diabetes in the childhood (13).In this study we aimed that to investigate the sociocultural risk factors of the hospitalized patients due to diabetic ketoacidosis.Materials and Methods: In this study, the study group consisted of 45 patients with DKA hospitalized in Dicle Univercty Medical Faculty Paediatric İntensive Care Unit at December 2006 - December 2008 while the control group was made of 49 patients hospitalized for type 1 DM without DKA in the Paediatric Endocrinology Unit.The patients? data were analysed retrospectively. Age, gender, duration of disease, patients? level of education, type of insuline treatment, parents? age and level of education, insurance, location and HbA1c levels were recorded for all patients.Findings: Examining the results, we found that; age of patient, age of diagnose, month of hospitalization, reason for hospitalization, education level, parents? age and parents? education level and insurance don?t effect on development of DKA, but patiens? sex, location, and type of insuline treatment are sociocultural risk factors on development of DKA. Patients? history revealed no specific circumtances.Conclusion: For Type1 DM patients, the female gender, the place where patients coming from out of province, living in rural and the type of treatment (the mixtard use) are sociocultural risk factors on development of DKA.